Turís: Les falles comencen el 24 de març

0
617
Tenia alguna cosa pensat per a després de falles? Alguna escapatòria després d’uns dies frenètics? Li proposem una opció si és un autèntic amant d’esta festa universal, torne a viure-les. A Turís els esperen les falles del dia després del 24 al 27 de març. Tot l’ambient faller que s’acaba de viure en el cap i casal els espera en esta localitat de la Ribera Alta les comissions dels quals plantaràn el dijous 24 de març els seus monuments fallers, quatre en total, més el municipal.

Enguany la festa està presidida per Inmaculada Igual Guaita i la seua cort d’honor composta per Ana Pajares Navarro, Paloma Piles Boluda, Yolanda Crespo Soucase i Ángela López Sánchez. Entre els seus actes principals destaquen les visites als quatre casals (Els Barris, Plaça del Mercat, Placeta del Marqués i Av. Corts Valencianes), a les instal·lacions de la Bodega Cooperativa La Baronia i, com no podia ser de cap altra manera, la bellíssima ofrena del dissabte a la vesprada en honor a la Mare de Déu dels Dolors Gloriosos que tots els anys oferix una estampa inaudita, amb milers de participants provinents de tots els racons de la Comunitat Valenciana. Què mes excuses se’ns poden ocórrer per a visitar Turís en falles?, doncs el correfoc i la parada mora del divendres 25 a la nit, les mascletaes del dissabte i del diumenge, el repartiment ingent de bunyols i vi dolç Canemar que realitzen les comissions (amb els «aprovechadillos» de sempre) i, per descomptat, els vistosos cercaviles amb la participació de les comissions senceres, algo del que en les grans ciutats ja no s’acorden ni del que és.

Inmaculada Igual Guaita

Esta jove fallera pertany als Barris des de 1981 de la junta directiva del qual forma part des del 1990. L’any 2005 va ser integrant de la cort d’honor de la fallera major de la localitat i en 2009 va ocupar la màxima representació en la seua falla. Ara ho fa de Turís sencer. A excepció dels seus pares tots són fallers en sa casa (germanes, cunyats i nebots), “encara que la veritat és que viuen la festa igual o més que nosaltres”. Li preguntem el per què ha de visitar-se Turís en falles i respon contundent: “Pel gran ambient que reina en tot el poble eixos dies. Es respira cordialitat, amabilitat, hospitalitat, gran varietat d’activitats…… en definitiva continuen sent festes de carrer en què els casals estan oberts a tots.

En la Comunitat hi ha altres localitats que també celebren les falles amb posterioritat a les de València, no obstant, Inma afirma respecte d’això: “entenc que per a cada localitat les seues falles són les millors, però he de dir que les nostres han anat guanyant molt de prestigi any rere any, són moltes les falles de la ciutat de València així com Juntes Locals d’altres localitats que vénen a desfilar en la nostra ofrena, quedant meravellats de la mateixa i repetint cada vegada que poden desfilant o visitant-nos. A més de les comissions falleres, rebem visites de molta persones relacionades amb el món faller”.

Enrique Mora Fortaña

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here