Xúquer Viu davant el Dia Mundial de l’Aigua

0
421

OPINIÓ/ PACO SANZ

Aquest dimarts, 22 de març, se celebra el Dia Mundial de l’Aigua, que se commemora des de 1992, quan l’Assemblea General de les Nacions Unides va declarar aquest dia com el Dia Mundial de l’Aigua.

Aquest any Xúquer Viu vol manifestar:

1- En l’actualitat, març de 2011, la Demarcació Hidrogràfica del Xúquer acumula ja tres anys de retràs en l’elaboració del nou Pla Hidrològic de Conca i, el procés de planificació es troba paralitzat de facto, a la vegada que el deteriorament ambiental avança a marxes forçades, ja que:

– Continuen sense establir-se règims ecològics de cabals en rius, llacs i zones humides, el que ha ocasionat un important deteriorament del biodiversitat.

– Els principals aqüífers venen experimentant un deteriorament continuat, tant per la caiguda lliure dels seus nivells piezomètrics com per l degradació persistent del seu estat qualitatiu.

– Cada vegada més l’abastiment d’aigua a la població corre perill de no poder portar-se a cap a partir de les fonts de subministrament tradicionals, i s’executen grans obres per a portar l’aigua a grans distàncies dins de les pròpies conques o, fins i tot, seguir transvasant aigua fora de les conques hidrogràfiques naturals.

2- Ens mostren molt preocupats de les notícies que arriben del Japó amb la situació de la central nuclear de Fukushima, especialment en les darreres hores amb les notícies de la contaminació de l’aigua i de productes agrícoles en grans extensions de les zones pròximes a la central.

– En aquest sentit volem recordar que la central de Cofrents es refrigera amb aigua del riu Xúquer, utilitzant un volum de fins 35 hm3 anuals, dels quals uns 20 hm3 s»evaporen i la resta torna al riu a una temperatura superior a la natural. Ens preocupa que un vessament d’aigua contaminada amb radioactivitat al Xúquer tindria unes conseqüències terribles, tant per als habitants de la Ribera, com per als de l’àrea metropolitana de València que beuen aigua d’aquest riu.

– Xúquer Viu és partidari de desenvolupar les energies alternatives i considera el tancament de Cofrents necessari per a viure tranquils, una vegada s’ha demostrat la perillositat intrínseca de les centrals nuclears i la falta de seguretat de les mateixes.

3- Finalment, Xúquer Viu vol recordar que l’objectiu del Dia Mundial de l’Aigua aquest 2011 és centrar l’atenció internacional sobre l’impacte del ràpid creixement de la població urbana, la industrialització i la incertesa causada pel canvi climàtic, els conflictes i els desastres naturals sobre els sistemes urbans de l’abastiment d’aigua. Els punts expressats anteriorment entronquen amb aquestes preocupacions expressades per les Nacions Unides

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here