La gota freda podrà descarregar este matí 80 l/m2 en una hora

0
198
Les tempestes avancen cap a la costa mediterrània segons este mapa d'AEMET facilitat per Bernardo González

Les tronades es mostraran molt actives en les primeres hores de hui

La millora de l’oratge començarà a última hora de la vesprada

Les temperatures baixaran entre 4º i 8º a la comarca

Dia molt complicat el que ens espera hui per l’arribada d’un embossament d’aire fred en altura a la nostra Comunitat. Esta DANA ens deixarà tronades que localment podran ser fortes o molt fortes, sense descartar que puguen presentar certa torrencialitat per la intensitat en què es podran mostrar

Per exemple, en una hora podrien deixar quantitats al voltant dels 60 o 80l/m2 amb certa facilitat i donar molts problemes ja que podran afectar a qualsevol punt del nostre territori, especialment de les províncies de València i Alacant però, com en estes situacions sempre hi ha molta incertesa, el risc és extensible a qualsevol de les nostres comarques.

Caldrà estar molt atents a les evolucions d’estes tronades perquè es mostraran molt actives la primera meitat de la jornada i seria de cara a últimes hores de la vesprada quan la millora seria definitiva (estes tempestes aniran avançant des de l’interior cap al litoral). Altra possibilitat és que la millora podria ser més ràpida si es formara alguna ‘línia de turbonada’ (línia de tempestes perfectament alineades avançant juntes). No es descarta cap extrem perquè són situacions molt complicades per als mateixos models. Tampoc seria estrany poder aparèixer algun ‘reventó o esclafit’ al llarg de la jornada (en anglés, downburst).

Això sí, molt atents pel nord de la Comunitat perquè, entre l’extrem nord de Castelló i el sud de Tarragona es podria establir entre les 08:00h i les 09:00h del matí una circulació marítima que originaria precipitacions extenses, persistents i localment fortes durant 4 a 6 hores, (fins 12:00h a 14:00h). Esta situació podria sumar quantitats significatives de pluja i donar problemes per este sector.

Les temperatures baixaran fins 8º

En tot cas, dia molt delicat el que tindrem (ara ja, observació i vigilància). Tenim a les províncies d’Alacant, València i litoral castellonenc en ‘avís taronja per pluges i tempestes’ que podrien deixar fins a 40l/m2 en a penes una hora en qualsevol punt d’este sector (en groc la resta de les comarques castellonenques).

Les temperatures també es desplomaran (entre 4º i 8ºC respecte a ahir en bona part del territori) i el vent entrarà fluix de component marítima, llevat del litoral alacantí on el gregal (NE) continuarà donant ratxes moderades.

Jovi Esteve / Meteoròleg