Alzira neteja els barrancs Fosc i Respirall en prevenció d’inundacions

0
193
El barranc Estrella o del Respirall este matí
Imatge de hui del barranc Fosc

L’alcalde d’Alzira, Diego Gómez, i el regidor de Medi Ambient, Pep Carreres, han visitat hui els barrancs Fosc i Estrella que estan sent netejats per equips de l’atur agrícola, composats per uns 60 jornalers contractats durant esl mesos de juliol, agost i setembre. El govern local considera «bàsics» estos treballs «per a la prevenció de possibles inundacions».

El Fosc, l’Estrella, (també nomenat del Respirall), Garcia Maria i Arena són els barrancs que han canalitzat cap al nucli urbà les dos pluges torrencials que superaren els 300 l/m2 caigudes sobre la Murta i la Casella. Unes pluges que afecten especialment, a l’avinguda Josefina Fernández, al barri pròxim al parc de l’Alquenència, així com a la barriada de les Basses.

Comporta per al Fosc

El govern municipal està estudiant la possibilitat d’instal.lar una comporta en l’últim tram del barranc Fosc per evitar que quan les aigües arriben al clavegueram, com va ocòrrer en les últimes pluges, es desborden i inunde l’avinguda Josefina Fernández (antiga Vicent Vidal), i els carrers pròxims al parc de l’Alquenència.

«Es tracta d’una solució de caràcter provisional», fins que es construisca la segona fase del canal de les Basses durant la pròxima legislatura, segons va assenyalat Gómez a Riberaexpress.

Les aigües de dos barrancs

Eixe clavegueram es veu obligat a absorbir les escorrenties de dos barrancs; el Fosc i el Respirall situats a escasa distància un de l’altre i que tots dos desemboquen en el camí dels Pescadors. La urbanització de l’Hort de Galvanyón, que es va construir en l’anterior legislatura, va deixar una superfície molt estreta al darrer tram del barranc del Respirall, que aboca al camí dels Pescadors, la pluja procedent de la muntanya.

Les últimes precipitacions torrencials provocaren que es desbordara en este punt i que les aigües buscaren l’avinguda Josefina Fernández, que es troba a una cota prou més baixa que la de la urbanització.

La comporta es quedaria alçada, en cas d’unes precipitacions normals, per a ser baixada quan la tempesta descarregue quantitats, com els 300 l/m2 en les muntanyes pròximes, com passà en novembre de 2018 i en abril d’enguany.

Segona fase del canal de les Basses

El projecte de la segona fase del canal artificial es troba redactat i l’Ajuntament ha iniciat ja el procés de les expropiacions de les parcel.les per on transcorrirà la infraestructura hidràulica. Segons Gómez, el pressupost total s’elevarà a 1,6 milions d’euros, algo més elevat que el de la primera fase perquè les expropiacions costaran sl voltant de 800.000€. El consistori ja li ha demanat el seu finançament a la conselleria de Medi Ambient.

La futura sèquia artificial arreplegarà les aigües que baixen dels quatre torrents; Respirall, Fosc, Garcia Maria i Arena, discorrirà per la part baixa, de forma paral.lela, al camí dels Pescadors fins enllaçar amb l’actual canal en la redona de la carretera CV-50.