Alzira aposta amb força pel cultiu alternatiu de l’alvocat

0
294
Rafa Ferrer en el seu hort de la vall de la Casella
Alvocats recen plantats pel Bollo a l’Hort de les Aigües Potables
Alvocat de la varietat «hass» la més habitual

Porta camí de convertir-se en el cultiu alternatiu estrella de la Comunitat

Rafa Ferrer productor d’Alzira aposta per l’alvocat per la seua rendibilitat i eixida comercial

La firma El Bollo està plantant milers d’alvocats a l’inici de la vall de la Casella

El preu mitjà d’este producte subtropical es troba al voltant dels 2€/Kg 

 

L’alvocat s’ha convertit en un cultiu alternatiu als cítrics que està proliferant últimament amb força a Alzira i La Ribera. En la campanya 2018-19 la producció supera les 2.000 tones i la superfície cultivada les 1.000 hectàrees, més del doble que en 2017.

El jubilat alzireny, Rafa Ferrer, antic agricultor i profesor de Biologia, ha  plantat fa uns mesos, un centenar d’alvocats en la seua finca de la vall de la Casella anomenada de l’Estudiant. Abans havia estudiat la idoneitat d’altres cultius, al voltant d’una dotzena, com guayaves, magraners i garrofers entre altres.

Molta aigua i calor

«L’alvocat s’dadapta prou bé al nostre clima i compta amb bones eixides comercials», així comenta Ferrer a Riberaexpress junt els seus plançons, que a Alzira hi ha un comprador per a varies firmes importants i que Alzicoop «té un acord amb una cooperativa de productes ecologistes». Els seus alvocats seran ecologistes, a partir de l’any 2022 quan la seua finca ubicada a la solana de la Casella, al peu de la muntanya produisca els primer fruits. «Necessiten molta aigua (un 15% més que el cítrics) i calor en ser un producte subtropical, quan la temperatura baixa dels 0º l’arbre es gela», advertix el nou productor alzireny.

Ara, de menuts, els rega cada dos dies amb una manguera, el que li requerix d’un bon grapat d’hores nocturnes de treball, que pensa eliminar prompte instal.lant el reg per degoteig i ampliar a 400 els plançons.

Més rendible

El cultiu de l’alvocat resulta, pel moment, «més econòmic que els caquis i els cítrics, sols hi ha que regar i podar, en no patir plagues».

Durant els últims anys el preu aconseguit pel productors oscil.la entre 1,5 i 3 euros el kg, encara que les de superior categoria es poden pagar fins a 4€ el kg en la varietat més plantada com és la «hass», «que té la pell negra rugosa» aclarix Ferrer.

Els alvocats poden arribar als 10 metres d’alçària, però no els deixen superar els 2 metres que alcancen els 6 anys.

Cultiu estrella

Rafa recorda que el primer cap d’alvocats plantat a Alzira data de fa 40 anys a la partida de Tisneres, «però no va tindre èxit». Hui, en canvi, porta cami de convertir-se en el cultiu alternatiu «estrella» a la Ribera i a la Comunitat Valenciana, davant els seus «interesants» preus  i les seues «escases complicacions fitosanitàries», segons els experts.

A Alzira comença a fer-se visible el seu cultiu en les zones més càlides, com la solana de la Casella; la important firma comercialitzadora de frutes El Bollo de Benifairó de la Valldigna, ha començat a plantar, massivament, l’alvocat al conegut Hort de les Aigües Potables.

Responsables agraris de la Consellera d’Agricultura reconeixen que, «este fruit té recorregut, tant en producció como en consum».

Riberaexpress