Unes excavacions busquen el primer forn morú i un arc medieval soterrat a la Vila d’Alzira

0
376
Pel moment ja han aparegut dos nivells d'empedrats diferents
El regidor Fernando Pascual i l’arquòloga Maria Clausi en la cata de l’arc medieval
Miguel Garcia fill dels últims forners junt al forn morú del segle XX

Unes excavacions dirigides per l’arqueòloga, Maria Clausi, aprofundixen estos dies en el subsol i en la història de l’antiga Algetzira-Xúquer per esbrinar elements populars del patrimoni alzireny.

Així l’especialista treballa en dos cates pròximes però amb ojectius diferenciats; la més gran pretén trobar el forn més antic, excavant, tot just, al costat de les restes de l’últim forn morú de la Vila que va tancar en la década dels 90. I la cata més menuda està destinada a averiguar si davall l’arc medieval reconstruït hi havia altre i per conèixer si es va construir per fer l’entrada a un atzucac (carreró), o bé formava part d’una antiga vivenda.

En la cata del forn han aparegut dos nivells d’empedrats diferents amb lloses cremades i cendres. Segons l’arqueòloga, la seua aparició no significa, pel moment, que pertanyien a antics forns moruns, sinó que poden formar part d’un dipòsit on s’emmagatzemaven les cendres i deixalles del forn. Alguns historiadors locals creuen que en esta zona de la Vila es trobava el forn morú existent al segle XIII, que servia per alimentar a les tropes del rei Jaume I, que residia a Alzira en determinades èpoques de l’any.

Pel que fa a la segona cata també apareixen empedrats antics, i s’ha comprovat que l’arc medieval, on es troba ara situat després la seua restuaració, hi havia una cuina, pel desaigüe aparegut. L’especialista en arqueologia creu que «pot estar construït sobre un altre» i no té clar que formara part d’un carrer estret de l’època medieval.

El regidor de Serveis Públics, Fernando Pascual, ha manifestat a Riberaexpress que la voluntat de l’equip de govern, «és excavar en esta zona de la Vila fins que arribem a l’any 600 d. de Crist, data en la que sembla començaren les primeres construccions a Alzira».

Riberaexpress