Dones d’Alzira aprofiten l’estiu per donar-li canya a la canya

0
461
Dones lluitant contra les canyes este matí junt al Xúquer en Alzira
Jornaleres encarregades de tallar les canyes a escasa distància del riu
Este emmallat tèxtil ofega les arrels de les canyes iafavorix la sustitució pel bosc de Ribera

L’ Ajuntament d’Alzira continua este estiu amb la seua particular lluita contra la invasora canya que preten eliminar de la vorera del riu Xúquer en el tram comprés entre el pont de Pellicer, i el pont Groc o de Mc Donalds.

Per això ha contractat al voltant de 30 treballadors dins del programa, Emcora, una iniciativa de la Generalitat destinada a paliar els nombrosos jornals perduts davant les pedregades que han minvat, de forma considerable, a Alzira les collites de cítrics i caquis.

Una brigada integrada per una decena de jornalers, amb una 80% de dones, es troba estos dies arrancant el canyar pròxim al passeig fluvial, junt el Recinte Firal, al temps que aprofiten per instal.lar malles tèxtils sobre la zona arrancada i eviten que rebroten les canyes.

En el Departament de Medi Ambient elogien la tasca que estan fent les jornaleres, dos d’elles són les encarregades de tallar-les, fet que suposa la tasca més dura i difícil davant la pendent del terreny pròxim al riu.

Carmen, l’encarregada de la brigada, assegura que «treballen molt a gust, davant la bona camaraderia existent». La temuda mosca negra no les amedrenta el més mínim; unes perquè es fiquen repelent i altres perquè «no ens piquen».

El regidor de Medi Ambient, Pep Carreres, destaca la «col.laboració» que el consistori rep amb esta campanya, procedent de la Diputació, de la Conselleria de Medi Ambient i, fins i tot, de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer.

La maquinària pesada, facilitada per la CHX, «servix per arrancar el rizoma de les canyes«, mentre l’emmallat tèxtil «ofega les arrels al cap d’uns 18 mesos».

El principal objectiu de la campanya «Canya a la canya», no és altre que aprofitar l’espai que deixen per «repoblar la vorera del Xúquer amb bosc de Ribera amb espècies com els xops blancs, salzes, oms i els freixos, principalment.

Riberaexpress