El TSJCV dona la raó a l’Ajuntament de Corbera sobre els valors dels terrenys de la muntanya del castell

0
312
Castell de Corbera

Front als més de dos milions i mig d’euros que reclamava la família Moreno Fabra sobre part dels terrenys de la muntanya del Castell l’Ajuntament de Corbera pagarà 130.120,97€.

La sentència és ferma i favorable a l’administració corberana i dona la raó a l’equip de govern en la defensa de l’economia local.

El Tribunal Superior de Justícia de la CV, dona la raó a l’Ajuntament de Corbera en el judici sobre els terrenys de la muntanya del Castell que reclamaven 2.651.096,83€. La sentència nº263, de la Sala del Contenciós Administratiu, Secció Primera del TSJ de la CV és ferma, i fixa el justipreu en poc més de 130.120€, front a la milionària quantia reclamada pels propietaris.
“És una bona notícia per a Corbera”, ha manifestat Vicent Marrades. Valoracions del primer edil, en conèixer la sentència que “suposa que el poble no haja de pagar la barbaritat exigida pels propietaris dels terrenys a costa de les arques municipals de les corberanes i els corberans”.

Sol rústic

La sentència deixa clar que es consideren les parcel•les com a sol rústic perquè conclou que els terrenys se valoren respecte a la seua realitat física (rural) i no a la seua classificació urbanística (urbà). Diferència en la consideració del sol en la que radicava tota la problemàtica de la valoració dels terrenys des que en 1991, l’ajuntament va aprovar definitivament les normes subsidiàries de Corbera, classificant la muntanya i el Castell com a parc públic urbà.

Classificació que impedia que els propietaris d’aquests terrenys en pogueren fer un ús diferent del que ja tenien aleshores, i per l’altre, els obligava a pagar l’impost de Béns Immobles com a urbana. La legislació urbanística resol aquesta contradicció forçant les administracions públiques a negociar amb els propietaris una eixida al conflicte i propiciar l’adquisició dels terrenys. Cosa per la qual l’any 2004, dues famílies propietàries de, pràcticament, el 50% de la muntanya del Castell sol•licitaren per escrit a l’Ajuntament l’expropiació dels seus terrenys.

El govern municipal d’aleshores no actuà. I va ser en febrer de 2012, quan s’introduí per registre d’entrada una nova sol•licitud d’expropiació valorant els terrenys en 7 milions d’euros. L’Ajuntament rebutjà esta valoració i intentà arribar a acords amb estes famílies que finalment no acceptaren. Ràpidament, un tercer gran propietari se sumà a la sol•licitud d’expropiació però en aquest cas concret l’Ajuntament sí arribà a un acord econòmic. Quedant dues famílies propietàries en judicis contra l’Ajuntament de Corbera.
Per altra part, l’Ajuntament també inicià la compra de la resta dels terrenys que conformen la muntanya del Castell, mentre se feien els tràmits per desclassificar la muntanya com parc públic urbà i resoldre definitivament el problema.

Set anys de gestions

Ara en juliol de 2019, després de set anys de gestions, l’’equip de govern i els serveis jurídics i tècnics del consistori corberà han rebut la notícia amb satisfacció. Treball lent però ferm primer amb les negociacions per establir acords. Però, sobretot treball constant en el procediment de defensa de les valoracions i informes pericials i dels organismes oficials, i posteriorment amb el judici per part de l’Ajuntament de Corbera, en la defensa dels interessos econòmics del poble.
L’alcalde recorda que “des que entràrem en l’Ajuntament sempre hem defensat l’economia local, pleitejant en la problemàtica de les expropiacions dels terrenys de la muntanya del Castell amb la que ens trobàrem en 2012.”
En l’actualitat la muntanya del Castell ja està classificada com a sol rústic d’especial protecció pel BIC del Castell. I amb esta sentència ferma s’avança en la resolució global del conflicte, tot i que queda encara en tràmit un judici amb l’altra de les famílies propietàries dels terrenys.