Ganxers de diferents països han conduït hui 10 tones de fusta en la Maerà d’Antella

0
322

L’Associació Cultural de Maeros del Xúquer” (ACMX), que aposta per la recuperació de tradicions i cultura valenciana,  ha rememorat,hui, una tradició molt antiga, com és la Maerà d’Antella.

Ganxers locals, aragonesos i de diferents països de l’Est europeu han conduït 10 tones de fusta pel riu Xúquer, essent els protagonistes de recrear, en esta huitena edició, una part de l’historia dels valencians, que va transcórrer en el riu mès emblemàtic com és el Xúquer.

La soltà en el paratge de “meandres del Oro”, al voltant de 1500 metres, aigües dalt de l’Assut d’Antella, i prop del terme de Sumacàrcer de al voltant de 50 troncs de fusta, on part d’ells han sigut empleats per a fer 3 balses, per a transportar als “ganxers o maeros d’Antella”, que han utilitzat els ganxos que s’utilitzaven per a arrossegar els troncs, i uns pals de fusta, d’uns 4/5 metres d’altura que s’utilitzaven per a dirigir les basses, antigament.

La baixada de troncs, que mes perill he passat, va ser en Espuña, comarca del Sobrarbe (Alt Pirineu de Huesca), d’uns 300 h., “bressol de nabateros.”