Cau una banda a Cullera que havia estafat a veíns de l’Alcúdia i Carcaixent simulant falsos accidents de trànsit

0
468

La Guàrdia Civil desmantella a Cullera una banda que simulava falsos accidents de trànsit

Les diligències instruïdes han sigut entregades en el Jutjat nº 1 d’Alzira

Els detinguts triaven a persones majors de 75 anys per a simular trencaments d’espills retrovisors i a través d’un estudiat teatre aconseguien que aquestes persones els entregaren entre 1.000 i 4.000 euros pels danys

Per part de l’Equip de Policia Judicial de la Guàrdia Civil de Cullera s’ha procedit a la detenció de 4 persones en el marc de l’operació “OMENE” per múltiples delictes d’estafa, detenció il·legal, robatori amb violència o intimidació i pertinença a organització criminal.

Modus operandi
El seu modus operandi principal consistia en l’estafa mitjançant el “fals accident“, no deixant de costat el robatori amb violència si l’estafa es frustrava i es presentava l’ocasió.

Repartiment de rols

L’elecció de la víctima era un element clau per a l’èxit del delicte, ja que tots són majors de 75 anys, arribant als 86 i aquesta vulnerabilitat és la part més explotada per a l’engany.

Un dels detinguts actuava com un advocat de pas per Espanya que conduïa un vehicle de lloguer francés, un altre detingut colpejava el cotxe de la víctima ja triada (amb bales o xicotetes pedres, a més de ratllar-lo amb guix negre) al mateix temps que cap a les funcions de vigilant.

El supòsit advocat parava a la víctima i li comminava a realitzar un comunicat amistós per un colp lleu en el retrovisor, ja que no li funcionava la part elèctrica que l’abat, mentre li anava traient informació, tal com el seu tipus d’assegurança, l’asseguradora, etc.

Tot aquest procés es realitzava amb una trucada telefònica ja feta pel supòsit advocat qui té el mòbil a la mà i a l’altre costat de la línia es troba un altre dels detinguts que realitzava a posteriori el rol de “ganxo” fent-se passar per empleat de l’asseguradora.

El supòsit advocat s’ofereix a cridar a l’asseguradora, demanant fins i tot a la víctima que li dicte el telèfon d’assistència en viatge del seu segur, i fent com que marca el número. Llavors passa el telèfon a la víctima qui creu que parla amb la seua asseguradora.

Amb un elaborat guió, van fent creure a la víctima que si fan un comunicat amistós haurà de pagar una elevada franquícia perquè “els papers han de passar frontera”, a més de que és peremptori que passen un control mèdic d’avaluació d’aptituds per a conduir i poden perdre el seu carnet.

Aquest fet acaba de convéncer als perjudicats els qui acaben sent portats al seu banc per a extraure sumes de diners amb els quals pagar en efectiu el suposat trencament del retrovisor (des de 1000 fins a 4000 euros), amb la promesa de l’operador de la companyia de rebre un taló pel mateix valor l’endemà en el seu domicili.

Un dels handicaps amb els quals ha comptat la investigació és l’absència de denúncies, ja que les persones majors, en veure’s enganyats l’endemà, no arriben si més no a comentar-ho amb les famílies i ho amaguen per vergonya.

La present operació culmine amb la detenció d’aquestes 4 persones, d’edats compreses entre els 22 i els 44 anys i d’origen francés.

A aquestes persones se’ls va intervindre dos vehicles, telèfons mòbils i xicotets útils per a presumptament dur a terme les estafes.

Gràcies a aquest operatiu s’han pogut esclarir delictes a Carcaixent, L’Alcúdia, Sagunt, Vall d’Uixó, Vinaròs i Oropesa (Castelló), Caldetenes, Canet de Mar (Barcelona), Alcanar, Ulldecona (Tarragona), Soria (Soria), Bou (Zamora). Les diligències instruïdes han sigut entregades en els Jutjats d’Instrucció núm. 1 d’Alzira.