Alzira ja tritura les restes agrícoles pròximes al paratge Murta-Casella

  0
  207
  Màquina trituradora en una finca de la Murta
  Els restes de la trituració actua de nutrient i ajuda a conservar la humetat

  La trituració és gratuïta en les parce.les pròximes al paratge municipal

  Carreres»La crema és una pràctica que desapareixerà amb el temps»

  La matèria orgànica resultant actua de nutrient i manté la humetat de la terra

  La trituració dels restes agrícoles, com alternativa a les cremes, ja és una realitat al terme d’Alzira, concretament, en una franja de seguretat de 150 a 200 metres, pròxima al paratge municipal Murta-Casella

  La «preocupació» municipal davant la perillositat de cremar la poda a les rodalies de la muntanyes locals, ha propiciat el conveni entre la conselleria de Medi Ambient i l’Ajuntament d’Alzira, amb un programa bianual, per enllestir la «biotrituració», com diu el responsable municipal de Medi Ambient Pep Carreres. Un conveni que permet eliminar «gratuïtament» les branques podades de cítrics i fruiters als agricultors que de forma voluntària preferisquen este sistema al de la crema.

  20 agricultors beneficiats

  La cooperativa Alzicoop participa també en este projecte aportant els treballadors i contractant la maquinària adient. A este projecte pilot s’han adherit una vintena d’agricultors propietaris d’altres tantes parcel.les situades a les rodalies de la zona forestal del paratge, segons fons d’Alzicoop. Al final d’esta iniciativa municipal un estudi tractarà sobre les distintes problemàtiques sorgida al voltant de les trituracions realitzades.

  Les cremes desapareixeran

  Carreres es mostra convençut que la tradicional crema dels restes agrícoles, «és una pràctica que desapareixerà amb el temps» i que davant «l’evidència del canvi climàtic és fa cada dia més necessari recórrer a la seua trituració». A més resalta que la matèria orgànica resultant «actua de nutrient de la terra i manté millor la humetat el que es tradueix amb l’estalvi d’aigua, contribuïnt així a que es practique una agricultura sostenible».

  El regidor de Medi Ambient advertix que en aquelles parcel.les que pel seu tamany menut no puguen entrar els tractors i cal traure fora la llenya, el cost és de 37 euros per fanecada, mentre que el preu de la trituradora es queda en 17€ per fanecada.

  Agricultor satisfet

  Vicente Palacios, propietari d’una finca citrícola a la vall de la Murta, és un dels primers productors que s’ha acollit a esta iniciativa en la que Alzira, junt a Ontinyent, és pionera a la Comunitat Valenciana.

  Palacios, que encarregava la poda i la crema a jornalers en estar jubilat, ha expresat a Riberaexpress la seua «satisfacció» i fins i tot reconeixia que per a ell ha sigut «tot un èxit, vaig anar a demanar permís per a cremar i m’informaren que podia triturar la llenya derronyada totalment gratis». Recorda que l’any passat va cremar part de la llenya abans l’estiu i a la resta a setembre i afegix que la seua parcel.la «està plena de cremadors» i que ell ha estat sempre «concienciat per evitar un incendi».

  Precissament la crema de restes agrícoles està prohibida per la conselleria de Medi Ambient, des d’ahir diumenge i fins el pròxim 30 de setembre.

  Ara bé sembla que molts camps s’han quedat sense podar i altres amb la llenya a la parcel.la «perquè s’ha endarrerit la campanya citrícola», advertixen des de la pròpia cooperativa i per tant no podran cremar fins el pròxim mes d’octubre.

  Riberaexpress