L’increment considerable de les temperatures en poques dies a juny afavorí l’eclosió de la mosca negra

0
141
Ricardo Acosta amb un recipient amb larves de mosca negra
Gemma Alós regidora de Sanitat

L’eclosió enguany de la mosca negra respecte als anys anterior ha estat motivat per «l’augment considerable de les temperatures a juny en poques dies» segons ha manifestat hui el biòleg, Ricardo Acosta, durant la xerrada informativa celebrada en la Casa de la Cultura, organitzada per la regidoria de Sanitat de l’Ajuntament d’Alzira.

No ha sigut l’únic motiu, més bé ha estat «una combinació de factors», segons l’especialista que provocà que l’empresa contractada per la Mancomunitat de la Ribera Alta «tinguera poc de temps per fer tractaments» durant la primera quinzena de juny. Entre els factors que influixen la proliferació d’este vector es troba «l’ausència de pluges» i «la qualitat de les aigües», especialment que el Xúquer veu incrementat el cabal al llarg del seu recorregut.

Acosta ha explicat tots els tractaments realitzats, tant aeris com terrestres per combatre la mosca negra a la vorera del riu, en jardins i parcs al llarg dels 46 municipis consorciats de la comarca. Els tractaments realitzats contra les larves durant l’hivern considera que «tal vegada no han sigut suficient». Mentre els tractaments contra els adults «es fan de nit als pobles donat que no son inocus per a les persones».

Durant la seua intervenció, la regidora de Sanitat Gemma Alós recorda que “s’ha treballat i se seguix treballant per donar solució a la proliferació de larves. Tant les larves com la quantitat d’insectes s’han vist reduïdes de manera notòria gràcies a les actuacions realitzades”.

El recent tractament aeri eralitzat contra les larves al llarg del riu Xúquer considera que ha estat «molt efectiu», encara que s’apreciarà més en unes dies quan desapareguen els adults actuals.

El biòleg ha informat, a més sobre algunes curiositats relacionades amb este insecte, com que els atrau el CO2, «per això revoloteja prop de la boca i les fosses nasals», a més de l’àcid l’àctic que emetix el sudor de les persones, que es la clau per a què a unes persones els piquen més que a altres.

I ha recomanat, per evitar les seues molestes picadures, usar roba llarga amb colors clars, així com repelents.

El mosquit autopista viatja en cotxe

Respecte al mosquit tigre ha informat que s’han fet 8 tractaments des de finals de març, insecte al que els especialistes nomenen «el mosquit autopista», perquè penetrà a Espanya per Girona i s’ha extés al llarg de la zona mediterrània. La seua expansió la solen fer, aprofitant els vehicles, «els encanta entrar en els cotxes».

Ara bé prolifera en propietats privades, com xalés i cases de camp, aprofitant recipients menuts amb aigua i sols es pot trobar un 20% en els embornals. El tigre arribarà al seu clímax en setembre, però segons Acosta la mosca negra és un vector prou més complicat que el mosquit tigre».