Alzira extrema la vigilància al paratge Murta-Casella davant el risc extrem d’incendi forestal

0
656
Vigilant forestal hui a la Casella

L’actual situació d’onada de calor que s’estendrà al llarg del cap de setmana augmenta el risc d’incendi forestal als màxims nivells i des d’anit el Centre de Coordinació d’Emergències ha decretat el risc extrem almenys per a hui, 28 de juny, i demà, dissabte 29 de juny. De cara a diumenge i dilluns també s’alerta d’un possible risc.

Davant este risc extrem la regidoria d’Agricultura, Medi Ambient i Transició Ecològica ha incrementat la vigilància que porten a cap 5 treballadors mediambientals en l’ampla zona forestal d’Alzira. El tècnic forestal, Sergi Abril, explica a Riberaexpress que la vigilància l’exercixen, recorreguent el terme amb dos vehicles i compten amb el «reforçament de la Guàrdia Rural que fan una tasca preventiva pel matí i per la vesprada». La crema de llenya està prohibida des del passat 1 de juny a menys de 500 metres de les muntanyes i els barrancs i estos vigilants controlen que es complisca esta prohibició emanada per la Conselleria de Medi Ambient.

Pla Prevenció Murta-Casella

El responsable municipal de Medi Ambient, Pep Carreres, manifesta que el Pla de Prevenció d’Incendis Murta-Casella, recentment aprovat, «estem aplicant-lo poc a poc». Carreres recorda els tallafocs o faixes que s’obriren a la Casella, fa uns mesos, als voltants dels camins principals de la zona «per facilitar l’entrada i eixida dels bobmers i brigades forestals». Un tallafocs que arriba fins el Pla de Barber i que «està ampliant-se pels termes de Benifarió i Tavernes de la Valldigna».

Abril i Carreres recorden la «perillositat» de les tempestes elèctriques davant els «llams latents que cal vigilar fins tres dies després la seua caiguda».

Recomanacions

Davant els risc extrem d’incendi d’este cap de setmana l’àrea d’Agricultura, Medi Ambient i Transició Ecològica recorda a la ciutadania que:

1.- En dies com el de hui, en què el nivell de preemergència davant risc d’incendis forestals s’establix al nivell 3, risc extrem de perillositat d’incendis, està prohibit fer cremes i s’han de suspendre tots els treballs o activitats que puguen suposar un greu risc d’incendi en sòl forestal.

 

2.- Els dies de major intensitat de calor, des d´avuí divendres 28 de juny fins dilluns 1 de juliol, el paratge natural municipal de la Murta i de la Casella es tancaran al públic per la seguretat dels visitants i per prevenció d’incendis a l’espai natural.

 

3.- No es recomana fer rutes senderistes ni activitat esportiva per les nostres muntanyes en les hores centrals dels dies de més calor.

 

4.- Evita l’ús del foc domèstic, paellers i barbacoes, a les urbanitzacions i nuclis habitats en l’entorn forestal.

 

5.- Queda prohibit l’ús festiu-recreatiu del foc en sòl forestal, adjacent o amb una proximitat inferior a 500 metres de terreny forestal.

 

6.- Davant qualsevol indici de foc en l’entorn forestal crida al telèfon d’emergències 112 i comunica-ho, l’avís primerenc és fonamental de cara a la ràpida extinció dels conats d’incendi.

Previsions meteorològiques

Ahir ja vam registrar valors entre els 36º i 38ºC en molts punts del nostre territorio, sobretot pel sud de la Comunitat. Les previsions del meteoròleg Jovi Esteve ens indiquen que hui les temperatures encara pujaran més de manera general i serà demà dissabte quan tocaran sostre.

El dia presentarà un perfil sufocant i també bascós ja que el vent de component marítima continuarà entrant estos dies a les nostres comarques. Per tant, una cosa seran els valors que marquen els termòmetres i altra, ben diferent, la sensació tèrmica que notarem i que serà prou més alta per culpa de l’elevada humitat ambiental que tindrem.

El cel estarà ras i el sol lluirà durant tota la jornada.

Actualització de dades al 112

Per a més informació sobre l’estat del nivell de preemergència es pot consultar el web del 1·1·2 CV www.112cv.gva.es i el twitter @GVA112.

En cas de produir-se incidències importants, pots facilitar informació al Centre de Coordinació d’Emergències pels canals habituals o mitjançant el telèfon d’emergències “1·1·2 Comunitat Valenciana”.