Clari (Alzicoop): «Les pluges han beneficiat més que perjudicat al camp»

0
215
Tarongers en la Murta
Paco Clari president d’Alzicoop en un camp de cítrics

El president de la Cooperativa Hortofrutícola d’Alzira -ALZICOOP-, Paco Clari, considera que les pluges caigudes els últims dies sobre el camp han sigut «molt beneficioses perquè eren necessàries, encara que un poc excesives». Clari resumix en que «ens han beneficiat més que perjudicat».

I és que les estacions meteorològiques locals han registrat quantitats, pràcticament de rècord, com  els 347,6 l/m2 de la Casella, els 276,6 l/m2 de la Murta i els 168 l/m2 sobre el nucli urbà, volum, majoritàriament, concentrat en la vesprada-nit del diumenge. Com molt bé deia el dirigente cooperativista, «la pluja del diumenge sobrava», sobre tot per als veïns dels barris més inundables de la ciutat que passaren moments molts problemàtics davant la intensitat de les precipitacions en eixa nit.

Clari explica que els arbres «s’han netejat», els acuífers «recarregats» i «estalviarem regs». Però els agricultors deuran estar pendents que l’embassament d’aigua en els camps puga produir, «asfixia radicular», davant l’excés d’humetat que patisquens els arbres.

Reconeix que en els camins de la Casella i la Murta ha caigut algun mur i afectat a alguns marges, però estima que seran puntuals els efectes de la tempesta en este apartat.

Important aportació hídrica

El temporal d’intenses pluges que ha vingut assotant a la Comunitat Valenciana durant els últims dies ha deixat un sabor una miqueta agredolç en l’agricultura. En línies generals, l’aigua ha resultat molt beneficiosa, especialment per a cultius d’interior com la vinya, màximament perquè el camp valencià estava molt necessitat de pluges i aquest episodi ha suposat una aportació hídrica important que ha servit, a més, per a netejar l’arbratge i recarregar aqüífers i pantans, d’acord amb una primera estimació de l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA).

No obstant això, cal apuntar que en aquelles zones on les precipitacions han superat els cent litres per metre quadrat -fonamentalment a la comarques de la Safor, la Marina i també en alguns punts de la Ribera– s’han produït inundacions i desperfectes per arrossegament de terres. Caldrà esperar l’evolució de l’estat d’aqueixes parcel·les per a poder valorar de manera precisa l’abast dels danys. En el cas que en els pròxims dies pugen les temperatures caldrà efectuar en les explotacions que hagen quedat anegades tractaments específics per a combatre l’aparició de fongs.