Els últims anys de vida del forn morú més antic d’Alzira

0
315
Miguel Garcia Lorenzo en l'antic forn morú de la Vila
Restes del forn morú ubicat al carrer Chulvi

El forn va tancar definitivament les portes en la dècada dels 90

Miguel Garcia Navarro que fou l’últim forner el va adquirir en 1961

L’últim forner del forn més antic d’Alzira, el morú de la Vila, fou Miguel Garcia Navarro, que el va adquirir a Nicolau en València, l’any 1.961, tot just «el mateix dia que s’inaugurava el Cinema Reyno», recorda el seu fill Miguel.

Garcia Navarro, que exercia la professió en València, es va traslladar a Alzira junt la seua dona Dolores Lorenzo i els seus fills Miguel i Conxín. Havia treballat en els millors forns de la capital del Túria, i se li presentava l’oportunitat de ser propietari, sense saber-ho, del forn amb més història de la capital de la comarca. Asseguren que els seus origens daten del segle XIII i ha eixit a la llum, recentment, en enderrocar l’Ajuntament d’Alzira, un grup de cases molt deteriorades al carrer Chulvi.

Miguelito, conegut popularment com «el Yeyé», que tenia, aleshores 14 anys, conta a Riberaexpress la història més recent d’este valuòs forn així com nombroses anècdotes relacionades amb la seua última i definitiva trajectòria.

El forn era com una gran volta (bóveda) de rajola que s’alimentava amb llenya de pí; es feien garbes que Miguel abocava a la seua part esquerra, mentre que la banda dreta era la zona de cocció, a la que s’arrimaven les brases, una vegada cremada la llenya, que era transportada en carros des de les properes muntanyes.

Curiosa era la forma de netejar-lo; «es ficava un sac de jute banyat en la punta d’un pal gros i llarg que l’arrossegava per arribar fins el fons i les parets de la instal.lació.

La jornada la començava Miguel a les 3 del matí per tirar la lleny al foc, «a mí em despertava a les 4 de la matianda», recorda el seu fill. El forn es tancava amb una porta metàlica i la primera fornà eixia al voltant de les 5 del matí amb els primers pans del dia.

Miguelitos

Miguelito, que s’havia fet famós a la ciutat per la seua modernor i extravagància en el vestir, va treballar en el forn familiar, durant uns 12 anys, en els que va aprendre l’ofici al costat de son pare i de sa mare. Per aconseguir la seua emancipació va estimar oportú acceptar un treball en la planta d’Almussafes de la multinacional Ford. La seua germana Conxin ajudava en el forn de la Vila i estava especialitzada en dolcos.

Son pare va inventar un dolç que en honor al seu fill anomenà «miguelitos», basat en un roll de pasta que untava amb segís (mantega de porc ) que untava amb sucre per damunt.

El negoci es va tancar en la dècada dels anys 90 i des d’aleshores el forn morú ha estat oblidat i sobre tot deteriorat pel pas del temps en l’estret carrer de la Vila, a pocs metres de la porta principal de la parròquia de Santa Caterina.

Miguel Garcia Lorenzo, ja jubilat, que passà d’elaborar pa, a fabricar vehicles amb la marca de l’òval, es mostra molt orgullòs de que el forn dels sues pares «abastira durant la seua primera època a les tropes de Jaume I» que conqueriren l’Illa del Xúquer (Alget-zira) un 30 de desembre de l’any 1242.

En breu el forn morú de Jaume I i de la família Garcia-Lorenzo, estarà a la vista de tots els alzirenys, junt el seu veí arc medieval que ha estat recuperat pels escultors Nacho Latorre i Moris Bosa.

Riberaexpress