L’Alcúdia aprova el Pla de Prevenció d’Incendis Forestals

0
417

L’Ajuntament també actualitza el Pla de Cremes

  • El passat plenari de l’Ajuntament de l’Alcúdia va aprovar el Pla Local Reduït de Prevenció d’Incendis Forestals del terme municipal de l’Alcúdia i el Pla Local de Cremes.

L’Alcúdia posseeix una extensió forestal de 205 hectàrees forestals, localitzades bàsicament a la zona de muntanya, més enllà del Canal Xúquer-Túria, a la zona de la Florentina i al riu Magre. Va ser quan a novembre de 2017 la Conselleria d’Agricultura i Medi Ambient va aprovar les normes tècniques per a la redacció d’aquests plans i on enumera les localitats, com l’Alcúdia, que estan obligats a redactar-los.

L’Ajuntament de l’Alcúdia ha invertit més de 4.000 euros en la redacció d’aquests plans a càrrec d’un enginyer forestal i que es presentà al Consell Local Agrari el passat 8 de gener. La vigència del pla és de 15 anys i ha de revisar-se al cap de 10 anys de la seua aprovació.

Paco Sanz, regidor de Medi ambient, ha destacat la importància que l’Alcúdia, encara que disposa d’una superfície forestal no molt elevada, dispose d’un pla de prevenció d’incendis que contempla 29 actuacions distintes amb les seues inversions corresponents. «En un context de canvi climàtic amb la possibilitat d’increment dels incendis forestals tant a la zona de riu, com de la muntanya, hem d’estar preparat per afrontar, especialment de manera preventiva, aquestes situacions».

El Pla elaborat conté una descripció de la superfície forestal del municipi, estableix les àrees d’especial protecció i prioritat de defensa davant el foc, estableix un protocol d’actuacions en funció dels diferents graus d’alerta i un inventari d’infraestructures.

La part més important del pla aborda les actuacions a desenvolupar en el període de vigència tant de la prevenció de la iniciació (de vigilància i detecció, sobre causes estructurals i de conscienciació, informació i divulgació) com de prevenció de la propagació (tractament de la vegetació, xarxa viària i punts d’aigua). En total són 29 les actuacions que formen part del pla que es descriuen en una sèrie de fitxes.

Finalment hi ha una programació de les actuacions al llarg dels 10 anys i un resum d’inversions de les distintes actuacions que serà de 26.950 euros en aquests 10 anys abans de la revisió.

Al mateix temps que el Pla d’Incendis Forestals, l’Ajuntament de l’Alcúdia ha redactat un nou Pla de Cremes que afecta l’ús del foc en activitats agrícoles que es realitzen a menys de 500 metres de terrenys forestals. Aquest pla prohibeix totalment l’ús del foc als espais forestals, amb molt poques excepcions i regula aquest ús en les zones situades a 500 metres d’aquests espais, on estaran prohibides les cremes entre l’1 de juny i el 15 d’octubre, a l’igual que entre del dijous de Setmana Santa i dilluns de Sant Vicent. Per a la resta de l’any caldrà demanar permís per efectuar cremes en aquesta franja, que haurà d’efectuar-se entre l’eixida del sol i les 13 hores de dilluns a dissabte.

Una vegada aprovat pel Ple, el Pla de Prevenció d’Incendis Forestals igual que el Pla de Cremes, s’han traslladat a la conselleria perquè done la seua aprovació definitiva. Una vegada es compte amb l’aprovació definitiva, la intenció de l’Ajuntament ser la de difondre aquests plans per mitjà de xerrades informatives dirigides a la població en general, als llauradors, i als propietaris de les finques i parcel·les pròximes, especialment a la urbanització de la Florentina i habitatges disseminats.