L’Alcúdia apel·la a la mobilització a favor dels drets de les dones

  0
  406

  L’Ajuntament de l’Alcúdia va aprovar per unanimitat en el darrer plenari una moció amb motiu del 8 de març, Dia Internacional de la Dona Treballadora, on es destaca que aquesta és un data de reivindicació dels drets laborals i socials de les dones, nascut des del feminisme com a reivindicació de la igualtat i de l’equitat entre dones i homes.

  Tal com diu el text de la moció, tot i els avanços realitzats, les desigualtats i les discriminacions cap a les dones encara estan presents en la nostra societat. Les situacions de vulnerabilitat són més crues per a les dones, i això es tradueix en una major precarietat laboral d’aquestes i una feminització de la pobresa, entre d’altres. Segons un estudi d’Enginyeria Sense Fronteres, 7 de cada 10 víctimes de pobresa energètica són dones. Però la discriminació no queda aquí. Més d’un 70% dels contractes a temps parcials ho són de dones. I a l’Estat Espanyol la bretxa salarial se situa en un 30% i en un 34,4% al País Valencià segons CCOO, això vol dir, una mitjana de 6.107,76 € anuals menys per una treballadora valenciana que desenvolupa una feina d’igual valor que un home. En aquesta mateixa línia l’Observatori Dona i Empresa assenyala que més del 70% de les empreses no tenen cap dona als seus Consells d’Administració. Això contrasta amb l’àmbit educatiu, on les dones representen el 60% de les llicenciades i en canvi els càrrecs de més rellevància, en tots els sectors, continuen sent ocupats majoritàriament per homes. El sostre de vidre doncs, encara no s’ha trencat i segueix limitant les possibilitats d’ascens de les dones.

  Per altra banda, és important replantejar els permisos de maternitat i paternitat apostant per permisos iguals i intransferibles. També cal continuar apostant de forma decidida per polítiques de conciliació de la vida laboral i personal i familiar per garantir que les dones tinguen dret a gaudir de temps de lliure en igualtat de condicions que els homes.

  A més, per a les transformacions socials és bàsic la desaparició de prejudicis, dels estereotips, de la divisió sexual del treball i de la no corresponsabilitat en les cures. Així mateix, cal treballar tant des de l’educació com des del desenvolupament de programes per l’ocupació, per evitar sectors feminitzats i sectors masculinitzats. Cal visibilitzar i reivindicar les cures com una responsabilitat de tota la societat.

  L’any 2018 va ser «l’any de les dones». La vaga i les manifestacions del 8M van culminar un seguit de protestes i de lluites feministes enxarxades per tot el món i van obrir les portes a una nova onada feminista globalitzada. Enguany les entitats de tot el territori espanyol i els sindicats, ja estan ultimant la vaga de dones del 8 de març del 2019, una vaga completa: laboral, estudiantil de consum i de cures.

  La part expositiva de la moció finalitza apel·lant a la mobilització a favor dels drets de les dones, cada 8 de març i cada dia de l’any, per seguir contribuint a una societat més justa i igualitària.

  És per tot això que l’Ajuntament de l’Alcúdia, en aquesta moció, ha aprovat una sèrie d’acords entre els quals destaquen el compromís de seguir treballant per la igualtat i d’avançar en el desenvolupament de les polítiques per la igualtat i contra la violència masclista i de gènere; el rebuig a qualsevol tipus de posicionament polític que negue l’existència de la violència de gènere i masclista o que propugne la minoració de les mesures de protecció de les dones; o la demanda al Govern espanyol per iniciar els tràmits per aprovar una llei d’equiparació efectiva salarial entre dones i homes.