L’observatori del pic del Besori a Llombai reforça la vigilància dels incendis forestals

0
450
La consellera de Medi Ambient Elena Cebrián en l'observatori

 

La consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, ha visitat l’observatori situat en el pic del Besori, en el municipi de Llombai, que forma part de les infraestructures de vigilància i prevenció d’incendis forestals.

En la visita, a la qual també ha acudit la directora general de Prevenció d’Incendis, Delia Álvarez, la consellera ha assenyalat que aquesta dotació «reforça i dona continuïtat a la estratègia de prevenció d’incendis que abasta tot l’any i tot el territori forestal de la Comunitat Valenciana».

L’observatori, que va entrar en funcionament l’1 de març, cobreix el 44% de la demarcació de Polinyà del Xúquer, la qual cosa suposa més de 16.000 hectàrees de superfície forestal.

El nou equipament consisteix en una torre de vigilància de 16 metres d’altura sobre la qual dona suport a una cabina hexagonal amb vidre. A més, també compta amb una xicoteta edificació auxiliar amb un pati que alberga l’arrencada de la torre. Disposa d’un espai de refugi per al personal de vigilància, condícia i garatge, amb una superfície total de poc més de 90 metres quadrats.

Pla de vigilància

La xarxa d’observatoris forestals del Pla de Vigilància d’Incendis Forestals de la Comunitat Valenciana està dissenyada per a realitzar la labor de vigilància fixa sobre el territori, abastant el major camp visual possible, especialment en les zones més despoblades i aïllades o aquelles en les quals per la incidència en un nombre major d’incendis requereixen una major atenció.

Aquest programa, que optimitza la capacitat d’observació per a la detecció primerenca dels possibles focus d’incendis, és un sistema dinàmic que està subjecte a una avaluació contínua en funció dels resultats de cada campanya.

El nombre total d’observatoris operatius en aquesta campanya de 2018-2019 en la Comunitat Valenciana és de 66, dels quals 13 es troben a Alacant, 25 a Castelló i 28 a València.

Sobre la base de cada demarcació forestal, els observatoris tenen horaris i calendaris diferents, podent estar oberts tot l’any o solo com a reforç en època estival. Respecte a altres anys, s’ha augmentat de 8 a 10 els observatoris oberts durant tot l’any amb un període de 24 hores i s’ha ampliat a 4 mesos i mig el període destinats a tasques de reforç.

Els observatoris forestals s’estan dotant progressivament d’estacions meteorològiques automàtiques que permeten disposar en temps real d’informació de les condicions existents en tot moment. L’objectiu és la millora de la distribució de recursos de vigilància i l’adopció de les mesures que permeten avançar-se a situacions adverses meteorològiques.