Les rutes turístiques d’Entre Comarques arriben a la Safor

0
234
Antic molí de la Ruta de l'Aigua al terme de Potries

Entre Comarques es un programa de visites turístiques guiades per les comarques de la Vall d’Albaida, la Ribera Alta, la Ribera Baixa, la Costera, la Canal de Navarrés i la Safor. Mitjançant aquest programa es donarà a conéixer la gran varietat de recursos històrics, artístics, culturals, naturals, festius i tradicionals de gran valor patrimonial, monumental, ecològic i paisatgístic dels municipis participants.

El preu per persona és de 5 euros al dia (inclou les visites de matí i vesprada), que s’abonaran en la primera ruta al responsable de cada municipi. Als turistes se’ls obsequiarà amb un detall de benvinguda en la ruta de la vesprada. Totes les rutes començen a les 10:30 hores del matí i a les 16:30 hores de la vesprada des de l’Ajuntament de cada població, segons el programa establit. Les inscripcions es fan fins al dijous anterior a la ruta de forma on line (en línia), a través del formulari que podran trobar a la pàg. web de les respectives mancomunitats.

Aquest dissabte, 16 de febrer, comença al matí a POTRIES: Descobreix el patrimoni viu de Potries: Ruta de l’Aigua i Museu de Terrisseria Àngel Domínguez.  I a la vesprada, RÒTOVA: Visita nucli històric i riurau. El diumenge, 17 de febrer, BARX, ruta de matí i vesprada. Al matí Ruta Ecoturística del Comerç de la Neu. I a la vesprada Descobreix Barx.

Dissabte, 16 de febrer:

MATÍ: Potries

VESPRADA: Ròtova

Matí: Potries: DESCOBREIX EL PATRIMONI VIU DE  POTRIES: RUTA DE L’AIGUA + VISITA AL MUSEU CASSOLERIA D’ÀNGEL DOMÍNGUEZ.

(Eixida des de l’Ajuntament a les 10:30 hores)

La ruta es farà en 2 fases:

  1. La Ruta de l’Aigua proposa un recorregut pels elements claus de les infraestructures històriques del regadiu. Una ruta per camins i sendes rurals per apropar els visitants a un medi rural en perill, visitant un conjunt de construccions amb segles d’història, encara en funcionament, i vinculades al sistema hidràulic tradicional.
  2. Museu. Potries ha constituït al llarg dels segles un important nucli d’activitat terrissera, el seu propi topònim de Potries té el seu origen i significat en aquest ofici artesanal. La defunció de l’últim terrisser en actiu, Àngel Domínguez, a mitjan dels anys 80, suposà el punt final d’una activitat artesanal amb tradició mil·lenària al nostre municipi, d’una manera d’entendre la vida, d’un sistema de producció i comercialització que havien entrat en declivi anys enrere.

 

Vesprada: Ròtova: VISITA AL NUCLI HISTÒRIC I RIURAU

(Eixida des de l’Oficina de Turisme, a les 16:30 hores)

Passeig pel centre històric fent parada en els punts d’interés turístic: Barri de la Verge de la Salut, Església Parroquial, pati del Palau dels Comptes de Ròtova, plaça Major… Visita al Centre d’Interpretació de la Pansa (Riurau), on es projectarà un vídeo explicatiu sobre el procés d’elaboració de la pansa.

 

Diumenge, 17 de febrer

MATÍ: Barx

VESPRADA: Barx

 

Matí: Barx: RUTA ECOTURÍSTICA DEL COMERÇ DE LA NEU

(Eixida des de l’Ajuntament, a les 10:30 hores)

La ruta ens permetrà descobrir els detalls de l’antic comerç de la neu. Coneixerem com es duia a terme la recollida, emmagatzematge i el transport de la neu. Recordarem els vells oficis relacionats amb aquest comerç i visitarem la Nevera Gran de Barx, la Nevereta de Dalt i els Ventisquers, construccions relacionades amb aquest comerç. A més a més, la ruta transcorre per un dels indrets més espectaculars de la nostra comarca. El “Barranc de Manesa”, de vegetació exuberant i molt ombrívol. És una microreserva de flora i una vertadera joia botànica.

 

Vesprada: Barx: DESCOBREIX BARX

(Eixida des de l’església, a les 16:30 hores)

La ruta es desenvoluparà en el nucli urbà, on es visitaran els indrets més rellevants des del punt de vista patrimonial i històric, com ara: el Calvari, el Naixement de la Font del Racó, la Font del Racó, la plaça del poble, l’església parroquial de Sant Miquel Arcàngel, l’amfiteatre, veurem una xicoteta col·lecció d’objectes etnològics…