Els festers de Sant Antoni valoren «positivament» el nou espai de benedicció dels animals a Alzira

0
435
El president dels festers entre el pàrroc de Sant Joan i l'alcalde d'Alzira el passat dissabte

Folgado:»És un lloc més ample, amb un major espai per als cavalls»

Esta festa de barri passà a ser de tota la ciutat al fer la processó en dissabte

Els festers demanen a l’Ajuntament el seu suport perquè siga declarada BIC 

Els festers de Sant Antoni d’Alzira han fet una valoració «positiva» de la processó del dissabte per la «important» participació i assistència a esta popular desfilada en la que participaren «un centenar de cavalls i més d’un miler de mascotes», en un nombre «semblant a la dels últims anys»

Aixó mateix també consideraren «positiva» la nova ubicació destinada a la benedicció dels animals en un tram més ample del mateix carrer Hort dels Frares on han sigut beneïts la majoria dels anys. «La veritat és un lloc molt més ample, amb un major espai per als cavalls i que ha sigut presenciat per moltíssima més gent que els anys anteriors», segons ha manifestat a Riberaexpress el president de la Comissió de les Festes de Sant Antoni, José Luis Folgado. Ara bé, considera que per als pròxims anys «caldrà millorar l’entronització de la imatge» davant la improvisació d’enguany.

L’alcalde d’Alzira Diego Gómez ha fet idèntica valoració, tot i que ha afegit que este tram d’Hort dels Frares «oferix més seguretat» per als espectadors.

Consens

Els festers reconeixen que «no és obligat» fer la benedicció davant el nº 33 del carrer Hort dels Frares, vivenda particular que es sempre oferida pel seu propietari, encara que el clavari «pot instal.lar el dosser en altra casa o local, però amb la condició de que estiga en el barri». És a dir que cada any el clavari i els festers «consensuen» el lloc on s’instal.larà el dosser, que ha de estar en un carrer suficientment ample i segur per a poder acollir les exhibicions i salutacions de les montures.

La comissió que presideix Folgado es troba encantada de la gran evolució experimentada per esta festa que reconeix, «abans era sols d’esta barriada», per a convertir-se en una festa, «de tota Alzira», després que els festers decidiren, «fa 5 ó 6 anys», que la processó es celebrara el dissabte següent, en lloc del mateix dia de Sant Antoni. D’esta forma participen moltes més persones i sobre tot xiquets, a més de cavalls i carros al no fer-se en dia laborable. Així amb més de 3.000 participants, la processó de Sant Antoni s’ha convertit en una de les més nombroses de la ciutat, sols superada per la del Divendres Sant i per l’ofrena a la Mare de Déu del Lluch.

Declaració BIC

Els festers han demanat ara a l’Ajuntament que «impulse» l’expedient presentat en gener de l’any 2011 en la conselleria per a qué la festa de Sant Antoni d’Alzira siga declarada BIC. «Declaració que ens ajudaria a tindre un major reconeiximent d’esta festa que ha donat un gran salt qualitatiu i quantitatiu en els últims anys a la capital de la comarca.

La comissió ha incrementat, progressivament, les activitats al voltant de Sant Antoni, per al pròxim dissabte hi ha programat el Dia de l’Arbre a la Muntanyeta i per al diumenge el Dia de la Bici.

Riberaexpress