José Luis Folgado:»La autèntica tradició és la pujada dels escalons de les Escoles Pies»

0
1074
Carruatge al final de la rampa de les Escoles Pies

L’alcalde d’Alzira assegura que la tradicional pujada dels cavalls està garantida

En esta processó difícil d’organitzar participen unes 1.500 mascotes i 130 equins

Enguany s’han ficat sacs d’arena per reforçar la rampa de les Escoles Pies

 

La característica més singular de la processó de Sant Antoni a Alzira, és sens dubte, la pujada per la rampa instal.ladea damunt dels escalons que separen la plaça Major del carrer Escoles Pies

Davant la polèmica sorgida pel canvi d’ubicació previst per a enguany del lloc on es farà la benedicció dels animals, el president de la Comissió de Festes, José Luis Folgado, ha assegurat a Riberaexpress que «l’autèntica tradició de la processó és la pujada dels animals per les escales de les Escoles Pies». Segons Folgado esta centenària tradició no corre cap perill perquè «l’alcalde Diego Gómez m’ha assegurat que la pujada està garantida».

Enguany s’han ficat sacs d’arena baix dels tablons de fusta «per reforçar la rampa», fet que incrementarà la seguretat. El president de la festa s’ha mostrat comprensiu amb la proposta municipal de beneir els animals en el creuament dels carrers Hort dels Frares i Reis Catòlics, encara que apunta «amb més temps haguerem trobat altra alternativa» per a no danyar el nou paviment del carrer on es situa el dosser del patró dels animals.

Calçat de goma

Una de les alternatives seria la utilització de calçat de goma per part dels cavalls, però hi han molts equins que al no estar acostumats a utilitzar-lo «necessiten un periode d’adaptació». Solució que podria aplicar-se en la festa del proper any.

I és que enguany l’organització espera la participació «d’uns 130 equins», i per això s’han acopiat d’esta quantitat de botelles de mistela que s’entregaran als propietaris en el moment de la benedicció. Mentre que la presència de tota sort de mascotes es dispara fins les 1.500, per lo qué a la processó de Sant Antoni «poden assistir entre 3.000 i 4.000 persones», segons estimen els organitzadors.

El progressiu increment tan de menors com d’adults en la desfilada, va provocar l’increment del seu recorregut, «per evitar que s’ajunte el cap i la cua» adverteix Folgado. I és que «les cavalleries no poden estar parats, perquè es constipen». Eixe és el principal motiu de qué, tot i anara darrere dels animalets de distintes espècies a l’inici de la processó, els cavalls i els carruatges passen a ser els primers en ser beneïts.

El president advertix que «es tracta d’una processó molt participativa, però també díficil i complicada d’organitzar». Sembla que sols es veu superada per la del Divendres Sant, essent també la segona en antiguitat, en complir enguany la festa de Sant Antoni a Alzira un total de 230 anys. La imatge del barbut sant i la Maria del Devallament «són les escultures religioses més antigues de la capital de la comarca», assegura Folgado.

Els festers confien en que «isca bé», este dissabte la desfilada de més de 1.600 animals i mascotes i es mostren espectants davant la nova ubicació de l’acte en el que seran beneïts. Al menys les cavalgadures disposaran d’un lloc més ample per fer les ja clàssiques exhibicions davant el sant que, en este cas eixirà al carrer per contemplar de prop als seus protegits.

Riberaexpress