Alzira crema les fogueres de Sant Antoni, tradició amb 230 anys d’antiguitat

0
1438
Foguera d'enguany a la Plaça Major d'Alzira
Entarimat de fusta pel que pujaran els cavalls el pròxim dissabte

La festa de Sant Antoni del porquet complix enguany 230 anys, convertint-se en la segona més antiga d’Alzira després de la Setmana Santa 

Es tracta d’una festa molt popular que es celebra en un bon grapat de municipis de la comarca. Sant Antoni Abat, que va ser un monjo cristià que va viure a Egipte en el segle I fou un gran  amic dels animals i la seua imatge sol anar junt  a un porquet, animalet al que diu la història va curar i que, des d’aleshores sempre l’acompanyava.

La devoció al barbut sant, protector de tots els animals es remunta al segle XII. La festa consisteix bàsicament en la desfilada d’animals que són beneïts i les fogueres de la vespra de la festivitat. Unes fogueres que constitueixen un ritual de renovació, per propiciar el pas de l’hivern a la primavera, també de purificació, cremant el mal representat pel dimoni. La invocació a Sant Antoni Abat està encaminada a aconseguir la fertilitat dels animals.

A la capital de la comarca es cremen fogueres per totes les barriades i els veïns aprofiten les brases per torrar xulles i embotit. La foguera oficial i la més gran és la que es crema a la Plaça Major després de la mascletà que es dispararà a les 9 d’esta nit.

El pròxim dissabte dia 19, continua la festa amb la processó dels animals que eixirà de l’esglèsia de Sant Joan després de la missa prevista per a les 17,30 hores de la vesprada.

Al carrer Escoles Pies instal.laven hui les últimes fustes per facilitar la tradicional pujada de les cavalleries.