Paco Clari: «És un any catastròfic, sols està assegurada un 5% de la collita de cítrics»

0
624
Paco Clari, president d'Alzicoop

Al llaurador no li ha quedat absolutament res, és una campanya per a oblidar

A la pedregada, s’ha unit l’aiguat i el pitxat a més de la competència de Sud-àfrica

A més hi ha una gran apatia en els mercats europeus

Caldria remuntar-se alguna que altra dècada enrere per trobar una campanya citrícola tan desastrosa com l’actual en la que s’ha ajuntat a la Ribera, una fortíssima pedregada, a més del pixat i l’aiguat, sense oblidar la competència dels cítrics procedents de Sud-àfrica

Sols la Cooperativa Hortofrutícola d’Alzira -ALZICOOP-, ha estimat en 537.000 euros les pèrdues, provisionals, patides pels seus socis arran la última tempesta. Les navelines i nàvels s’han aiguat en prop d’un 25%, les valències entre un 5 i un 10%, les ortaniques en un 20% i les clemenules s’han pixat en un 100%.

Sobre un aforament de 4,5 milions de kg, en el moment de les intenses pluges quedava per recol.lectar 3,6 milions, dels que han quedat afectats 1,2 milions, és a dir el 35%.

D’esta xifra un 20% era de fruta afectada anteriorment per la pedra, quedant així poc més d’un milió de kg com a fruta comercial i 255.000 kg per a l’aprofitament industrial.

Pel que fa al caqui, la cooperativa estima en un 20% els danys estimats per la tempesta, amb el clàssic tacat negre. La producció afectada arriba als 1,6 milions de kg, amb un valor comercial de 275.000 euros.

Dades que lamenta especialment, el propi president d’Alzicoop, Paco Clari; «al llaurador no li ha quedat absolutament res, estem davant d’una campanya per a oblidar».

I és que la gran majoria dels productors citrícoles «no tenen assegurades les collites, tans sols un 5%, així estem davant un any catastròfic», afegix Clari.

Tampoc ajuden els preus donat que la producció superior a les habituals ha deixat uns calibres, generalment menuts, que són poc comercials.

Els tècnics d’Agroaseguro, no paren de visitar els camps de la Ribera per estimar els danys en les diferents varietats; primer treballaren a destall en la pedregada que afectà a 15.000 hectàrees i ara és el torn de les varietats citrícoles més primerenques afectades pel pixat i l’aiguat. «Sols en el módul 3, que és el més car, entra l’aiguat» explica a Riberaexpress el màxim dirigent de la cooperativa.

Afortunadament en el cas dels productors de caqui, «la producció està assegurada en un 100%».

Els agricultors d’Alzira i de la comarca es troben «totalment desmoralitzats», perquè, segons lamenta Clari «hi ha una apatia enorme en els mercats europeus», que contribuix a que l’actual campanya siga una de les més catastròfiques dels últims temps.

Però les organitzacions agràries comencen a mobilitzar-se; així el divendres hi haurà una concentració pel matí davant la Conselleria d’Agricultura, mentre el Fórum de Productors Agrícoles ha convocat una manifestació per a les 6 de la vesprada a Algemesí.

Riberaexpress