L’aigua haguera pujat de “30 a 35 cm” més en les Basses sense el canal

0
859
El canal de les Basses este migdia amb les comportes en primer pla
Diego Gómez i Fernando Pascual hui en la Delegació de Govern

El canal ha absorbit al voltant de 20 milions de litres que no han entrat al barri

La inundació ha afectat a 1.782 immobles de tres zones

Els serveis municipals arreplegaren 52.000 kg de trastos

Als carrers Salvador Perlés i Aigües Vives l’aigua va pujar fins a 1 metre

Els tècnics municipals d’Alzira han arribat a la conclusió que, cas de no estar construït el canal, el barri de les Basses haguera patit un nivell de les iagües “entre 30 i 35 cm superior”, al registrat la matinada del passat 15 de novembre

Sembla que el nou canal obert de 900 metres de llargària ha absorbit 20 milions de litres (20.000 m3) d’escorrenties procedents del camí de l’Arena i dels Pescadors, aigua que haguera tingut com a principal destí el barri de les Basses.

El canal ha funcionat

Així ho ha comunicat l’alcalde d’Alzira Diego Gómez al Delegat del Govern, Juan Carlos Fulgencio, en la reunió celebrada este matí i en la que també ha participat el regidor de Gestió Urbanística Fernando Pascual. Gómez li ha comentat, a més, que les obres “no estan acabades” i a més necessiten una segona fase, en la que cal construir una nova sèquia artificial que puga recollir, més a prop de la muntanya, les escorrenties tant del camí de l’Arena com del barranc Fosc. Així i tot la primera autoritat local ha advertit que, amb estes dades, “ha quedat demostrat que l’obra realitzada ha funcionat”, encara que falta completar-la amb una segona fase.

Les inundacions han afectat a 698 vivendes, 806 cotxeres i 278 baixos comercials oberts al públic, és a dir a un total de 1.782 immobles. Mentre els serveis municipals han compatibilitzat al voltant de 52.000 kg de trastos arreplegats.

Les aigües desbordades procedents de la doble barrancà, abastaren des de 20 cm a un màxim d’1 metre, segons l’informe provisional presentat per l’Ajuntament a la Delegació de Govern. La màxima altura la registraren, alguns baixos del carrer Salvador Perlés, a les rodalies de la seu comarcal de CCOO i també al carrer Aigües Vives, prop del col.legi públic Gloria Fuertes.

La delegació del govern s’ha posat a la disposició de l’Ajuntament per a aconseguir dos punts fonamentalment: el primer, iniciar la tramitació i declaració per part del Consell de Ministres del Govern Estatal com a zona afectada per l’últim episodi de pluges.

Reunió amb la Confederació

En segon lloc, iniciar les gestions per a solucionar els problemes hídrics de la ciutat. La primera mesura ha estat concertar una reunió amb el president de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer que té les competències per a poder actuar en el riu i els barrancs. Dita reunió ha estat fixada per al pròxim dijous, 22 de novembre.

 

A nivell municipal, les següents accions que emprendrà l’Ajuntament són:

 

  • Hui hi haurà Junta de Portaveus, per tal d’informar tots els grups municipals de les últimes gestions realitzades.

 

  • Esta vesprada hi haurà Consell Municipal Agrari extraordinari per tractar els danys de les pluges en camps, collites i infraestructures agrícoles.

 

  • Des de hui se celebraran tres assemblees veïnals a les 20 hores:

 

  1. Hui dimarts, al cau faller de la Falla Ausiàs March, al carrer Dolores Ibarruri, número 6.
  2. Demà dimecres, a l’Escola d’Adults, al carrer Mare de Déu del Lluch, número 2.
  3. Dijous, dia 22, a la seu de l’Associació de Veïns de Les Basses -Sants Patrons- Sant Judes.

 

  • Al Ple ordinari de pròxim dimecres, 28 de novembre, s’inclourà, per al seu debat i aprovació, la petició de declaració de zona afectada greument per una emergència de protecció civil.

Solucions

  • Sol·licitar reunió amb la consellera d’Agricultura, Medi Ambient Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, i el director general de l’Aigua, Manuel Aldeguer, amb la mateixa finalitat que la reunió de la CHX, buscar solucions als problemes hídrics d’Alzira.

 

A més, tècnics de la delegació es coordinaran amb el govern i tècnics municipals en el procés de tramitació de la sol·licitud de zona catastròfica que començarà amb l’informe elaborat i l’aprovació en el Ple.