Diego Gómez (alcalde d’Alzira): «Esta vegada hem patit una barrancada»

0
1368
El Camí Pescadors-Arena que provoca les inundacions del barri de Les Basses baixava anit de gom a gom
Reunió d’autoritats celebrada hui a l’Ajuntament d’Alzira

Ha sigut una situació extraordinària, un cúmul de circunstàncies

S’ha juntat la pluja caiguda amb l’abocada pels barrancs en els barris afectats

Ha passat un tren de tronades que entrà a la Ribera per l’antiga via del trenet

La pasada matinada Alzira va patir una situació «extraordinària, un cúmul de situacions», segons l’equip de govern que l’alcalde Diego Gómez ha qualificat de «barrancada».

Una qualificació amb la que coincidix el tinent alcalde i regidor de Gestió Urbanística Fernando Pascual, «hem suportat dues barrancades; una del barranc Fosc i un altra del camí de l’Arena i Pescadors».

Les aigües canalitzades, fins a 4 metres d’alçària, unides als 110 l/m2 que plogueren en hora i mitja (235 l/m2 en 24 h), sobre els barris de Venècia i Les Basses i les rodalies de l’avinguda Mestra Josefina Fernández i del parc de l’Alquenència, provocaren les inundacions de vivendes i baixos. Això sí amb nivells no massa elevats, entre 15 i 60 centímetres, però que també han causat danys en mobles, electrodoméstics i altres ensers.

Ràpida inundació

Esta conjunció va provocar que «la xarxa del clavegueram es carregara, amb l’agreujament que el barranc de la Casella, baixara molt carregat durant tota la nit» i a més que»la inundació fora molt ràpida».

Els veïns lamenten que no foren avisats per l’Ajuntament, encara que a partir de la una de la matinada, cap habitant del barri poguera dormir intentant salvar, primer els vehicles i després la resta de propietats.

Tren de tronades

La primera autoritat local assegura que l’equip de govern «no sabiem el que anava a passar», entre altres coses perquè AEMET rebaixà anit l’avís roig a taronja. Però cap a la una de la matinada entrava a la Ribera, procedent de la Safor, tot just coincidint amb la zona que ocupava la via de l’antic trenet, «un tren convectiu» com l’ha batejat el meteoròleg algemesinenc, Jovi Esteve, és a dir «una línia de tronades en equilibri que acumulava litres per on passava», sobre tot entre la una i les tres de la matinada.

Disculpes

Gómez lamentava que no haguera pogut complir la promesa que les Basses no s’inundara durant esta legislatura i per això demanava «disculpes».

Però l’alcalde de la capital de la comarca ha aprofitat hui la presència en Alzira del president de la Diputació Joan Gaspar i del director general d’Emergències, Josep Maria Ángel per reinvindicar les infraestructures necessàries que puguen evitar altra barrancada d’estes dimensions.

Així recorda que hi han estudis guardats en algun calaix de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer sobre el desviament del barranc de Barxeta que al desembocar, de forma perpendicular, en el de la Casella provoca el regolfament de les aigües, obstaculitzant el desaigüe del clavegueram de les Basses i ara també el del nou canal. Al voltant de les 9 del matí i durant prop d’una hora, hi hagué que tancar les comportes del barranc de la Casella per impedir que les seues aigües penetraren en la barriada.

Barrancs devastadors

En esta ocasió no ha sigut el Xúquer el devastador de tres importants barris de la ciutat, sinò els barrancs que baixen de les muntanyes limítrofes. I és que l’antiga Illa del Xúquer fugint del riu, va crèixer cap a zones del terme tant o més complicades.

Per tant Alzira anotarà una data més al seu ampli i històric calendari d’inundacions com és la del 16 de novembre de 2018.

Reunió

La compareixença als mitjans de comunicació en la que han participat l’alcalde d’Alzira Diego Gómez, el president de la Diputació, Toni Gaspar, el director general d’Emergències Jose Maria Àngel,  el diputat de Carreteres  Pablo Seguí i el de Bombers Josep Bort conjuntament amb els tècnics de les diferents administracions, en la que han donat compte de les actuacions que s’han portat a terme des d’este matí.

L’alcalde d’Alzira ha indicat que “en tot moment s’ha buscat garantir la seguretat de les persones i s’ha treballat per restablir l’accessibilitat. Des de la 1 de la matinada l’Ajuntament ha rebut 70 avisos i s’ha recorregut els barris més afectats, Venècia, l’Alquenència i les Bases. En una hora i mitja han sigut més de 20.000 els afectats per una pluja molt virulenta, cosa que ha dificultat que l’avís arribara amb més temps d’anticipació”. En total s’han enregistrat més de 250 litres per metre quadrat des de les 12 de la nit fins a les 8 del matí, dels quals 110 han caigut en un breu espai de temps, la qual cosa ha creat problemes al llarg de la nit que han complicat les tasques dels serveis públics.

A més l’alcalde ha parlat de la avaluació de l’estat de les infraestructures en els pròxims dies per a valorar els desprefectes tant en les públiques com pel que fa a danys de particulars.

 

L’inspector en cap dels bombers, ha indicat que hi ha hagut un reforç operatiu de més de 100 efectius des d’anit,  s’han realitzat 12 salvaments i s’ha treballat en l’evacuació d’aigua en la part Nord de la ciutat. Per la seua part el diputat de bombers, Josep Bort ha indicat que estan actuant a tota la comarca i la resta de la província, amb la prioritat de les persones i la posterior neteja de carrers.

 

A la roda de premsa també s’han actualitzat les dades de carreteres tallades, i s’ha remarcat que l’esforç s’ha centrat en les tasques per a no haver de tallar el trànsit a la carretera 510 que dona accés a l’Hospital.

 

12  persones i dos vehicles del 112 de la Generalitat Valenciana estan treballant en la neteja dels carrers afectats per les inundacions, i continuaran fent-ho per a recuperar la normalitat.

 

Per la seua part, Toni Gaspar, president de la Diputació de València, ha manifestat: “En tot moment hem estat en contacte amb l’alcalde. Les tres administracions hem estat coordinades en esta situació extraordinària i vull agrair el treball dels professionals dels serveis públics.”

 

Per últim el Director General d’Emergències Jose Maria Àngel ha indicat que el treball coordinat no pot evitar les pluges però si minimitzar el efectes negatius. Al llarg de tota la nit s’han seguit els protocols d’actuació i coordinació i seguirem treballant en primer lloc per les persones i en segon lloc per les infraestructures públiques i privades”

 

 

Coordinació

A les 10:00 del matí ha tingut lloc a l’Ajuntament d’Alzira la reunió de coordinació per a tractar les actuacions per tal de tornar a la normalitat el més prompte possible.

L’Alcalde d’Alzira, Diego Gómez, i els regidors de l’equip de govern s’han reunit amb el President de la Diputació, el Director General d’Emergències, el Director General de l’Aigua Manolo Aldeguer i el diputat de carreteres.

 

Riberaexpress