Exposició de Xavier Ferragud sobre els campaments de refugiats saharauis a Algemesí

0
391

LONG dAlgemesí AAPSD inaugura una exposició de quadres sobre els habitants dels campaments del Sahara Occidental

LONG dAlgemesí AAPSD inaugura aquest dijous 18 doctubre a les 20:00 h. al Museu de la Festa dAlgemesí una exposició de quadres sobre els habitants dels campaments del Sahara Occidental creats per lartista local Xavier Ferragud. Amb aquest exposició Ferragud vol acostar una vintena de biografies dhabitants dels campaments de refugiats del Sàhara occidental, al nord d’Àfrica, amb els seus pinzells.

Des de dijous 18 doctubre, i durant tot el mes de novembre, es podrà gaudir al Museu de la Festa dAlgemesí dels retrats de lartista Xavi Ferragud. Aquestes obres reflexen lexperiència que lartista va tindre als campaments de refugiats en el viatge que va fer acompanyant als cooperants de lONG algemesinenca AAPSD el passat mes de maig.

Es tracta de 22 retrats dhabitants dels campaments que, com explica lautor, mostren a través de les seues mirades històries reals dels campaments de refugiats. Són històries de persones que viuen en un entorn dur i amb molts mancances, però que al mateix temps intenten, amb allò que tenen, buscar la felicitat. Els quadres sacompanyen duna xicoteta biografia escrita perquè el públic conega amb més detall com són eixes vides.

Aquesta és la segona exposició dhistòries i retrats col·lectius que realitza Xavier Ferragud, que ja va fer una sobre els habitants Baasneere, a l’Àfrica Occidental, on laltra ONG algemesinenca que porta endavant projectes internacionals, Algemesí Solidari, fa 7 anys que desenvolupa la seua tasca solidària.

A més, cal afegir que aquesta exposició semmarca dins els actes que la plataforma Pobresa Zero organitza tots els anys per sensibilitzar i denunciar les injustícies socials que hi existeixen arreu del planeta.

Els beneficis de la venda dels quadres seran destinats als diferents projectes que lAAPSD du a terme als campaments de refugiats del Sahara Occidental.

Què és lONG AAPSD

LONG AAPSD (Associació dAjuda a  Persones Saharauís amb Discapacitat) és una associació que tracta dajudar a persones, majoritàriament xiquets i xiquetes, amb discapacitat profunda que viuen en els campaments de refugiats  del Tindouf. Aquesta associació es va crear a lany 2012, i està formada majoritàriament per persones dAlgemesí, encara que també hi ha membres de València i daltres pobles de La Ribera.

LAAPSD actua directament en els campaments de refugiats a través dun programa de lliurament periòdic de material destinat a millorar latenció domiciliària (medicines, alimentació, bolquers, etc). Tanmateix, la principal actuació és el programa de tallers de formació dirigits a personal sanitari i a familiars, impartits pels fisioterapeutes de lassociació. A més, aquest programa es complementa en la construcció de cadires adaptades a les persones amb discapacitat, segons un prototip creat pels membres de lAAPSD. Es tracta de, mitjançant aquestes cadires, millorar substancialment el dia a dia daquestes persones i pal·liar les malformacions associades a les seues malalties. En les visites als campaments sensenya als fusters locals a construir-les amb material que tenen al seu abast en els campaments, i a les famílies, com utilitzar-les.

La trajectòria de lassociació en aquesta tasca solidària començà a loctubre de 2012, quan es realitzà una primera visita als campaments de refugiats del Sahara Occidental, i ha continuat amb visites anuals als campaments, els anys 2013, 2014, 2015, 2016, 2017 i 2018 per atendre a les més de 100 famílies que estan incloses en el programa dajuda.

LAAPSD es finança mitjançant lapadrinament dels xiquets (8,3  al mes) i tots els recursos que s’aconsegueixen sinverteixen en els projectes dajuda.