Xúquer Viu denuncia el descens “alarmant” del cabal del riu

0
146
El Xúquer amb un filet d'aigua pel terme de Sumacàrcer
oger Pons i Paco Sanz
Pep Carreres,Roger Pons i Paco Sanz hui en el Pont de Ferro d’Alzira

Els trams d’Alzira, Alberic i Sumacàrcer els més afectats

Reclamen a la CHX que eleve els cabals a partir de Tous

Les algues ocupen quasi tot el llit a lres doalies del Pont de Ferro

L’organització ecologista Xúquer Viu ha denunciat, davant la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, “l’alarmant descens de cabal” que ha experimentat el riu Xúquer durant les últiems setmanes, a partir de l’embassament de Tous

Els trams més afectats per la forta baixada del nivell de les aigües, es troben al pas del riu pels termes d’Alzira, Alberic i Sumacàrcer. En el cas d’este últim municipi, “porta, pràcticament, un fil d’aigua”, segons ha manifestat hui el portaveu de Xúquer Viu Paco Sanz.

En el cas d’Alzira, s’aprecia perfectament, des del Pont de Ferro, com “les algues ocupen pràcticament tot el llit” i a més apareix “la planta invasora aquàtica ludwigia glandifora”, segons el regidor de Medi Ambient, Pep Carreres.

Amb el seguiment realitzat per Xúquer Viu en dos estacions d’aforament, el seu president Roger Pons ha pogut comprovar que el descens del cabal “s’inicià el passat 13 de setembre”. Pons considera que el descens de cabal es produeix de manera completament injustificada” en considerar que les precipitacions de les últimes setmanes han provocat un notable ascens de les aigües en l’embassament de Tous”.

Sanz i Pons han pogut comprovar com en determinat zones del riu, com els trams entre les confluències amb el Sellent i amb el Verd, “l’aigua que circula pel riu és molt inferior” al cabal mínim determinat en el Pla de Conca (entre 3,63 m3/s i 4,36 m3/s).

Xúquer Viu, que es reunirà amb el president de la CHX, Manuel Alcalde, el pròxim dia 23, reclama a la confederació que “controle” el cabal circulant pel riu perquè no es veja l’abundament flora i fauna del Xúquer. Que eleve els cabals a partir de Tous, per damunt dels mínims establerts i que reincorpore al SAIH l’estació d’aforament d’Antella que resulta “clau” per al contriol del funcionament del riu.