Carlet també sol.licitarà zona catastròfica en patir els cultius pèrdues de 4,3 milions

0
688

La pedregada del passat 1 de juliol afectà a 1219 hectàrees

La moció serà debatuda per la corporació en el pròxim plenari

El consell agrari municipal es reunia ahir per a fer les valoracions sobre els danys produïts per la pedregada del passat 1 de juliol. Uns danys que s’han estimat en 1219 ha de superfície afectada i unes pèrdues econòmiques de 4.315.275 euros, segons les dades de la Unió de Llauradors.

El consell agrari analitza ahir les dades i avalua com a molt negativa la situació tenint en compte que és el segon capítol de sinistralitat al camp carletí en només unes setmanes i que se suma a la gelada patida al terme de Carlet la passada primavera.

El consell agrari dona suport a l’Ajuntament perquè Carlet demane la declaració de zona catastròfica i a així mateix apunten una sèrie de mesures adreçades a fer front a la situació dels llauradors, de les cooperatives i dels treballadors i treballadores del camp. Des de la cooperativa es va estimar que ambdós sinistres suposen la pèrdua del 30% del que s’esperava en el caqui, arran la gelada i la pedra. La situació segons explica l’alcaldessa de Carlet «suposa la pèrdua de molts quilos, de molts jornals i de molta feina indirecta, és un gran pèrdua per a l’economia local, ja que no sols afecta al caqui sinó també als cítrics». Per això, l’Ajuntament de Carlet demanarà l’establiment de programes extraordinaris d’ocupació, destinats principals als treballadors i treballadores afectats del sector agrari, autoritzar als treballadors que no tinguen els períodes de cotització necessaris en interrompre’s la campanya, a tindre la prestació igualment.

El plenari de l’Ajuntament, d’acord amb el consell agrari, d’una banda  demana al govern de l’estat, establir una sèrie de mesures com és una ajuda de l’estat de 15.000 € en tres anys, establir préstecs amb interés subvencionat per als afectats, la reducció de mòduls agraris de l’IRPF de l’exercici 2018, una bonificació de les quotes de la Seguretat Social durant 12 mesos i la condonació de l’IBI rústic de les parcel·les afectades.

D’altra banda, també es sol·liciten mesures extraordinàries pel que fa a les assegurances, es tracta de que el Ministeri d’agricultura a través d’Enesa i Agroseguro indemnitze el dany real en parcel·la al 100%, independentment de la franquícia establerta.

Segons l’alcaldessa, Maria Josep Ortega «es portarà al proper ple de l’Ajuntament de Carlet, una moció,  debatuda, reflexionada i consensuada al Consell Local Agrari. A este òrgan és on tenen representació totes les forces sindicals agràries, la OCAPA en representació de la Conselleria d’Agricultura, així com totes les forces polítiques i Cooperativa Agrícola; una mostra més de intentar fer les coses amb diàleg, consens i participació social»