Frank Cogollos recordarà la tradició musical de Carcaixent en la Festa de l’Autogovern

0
529
Frank Cogollos

Carcaixent celebra este diumenge la Festa de l’Autogovern

L’acte cívic comptarà amb la intervenció de Frank Cogollos, que parlarà de Carcaixent i de la seua tradició musical

Este diumenge 11 de març, a les 12 hores, Carcaixent celebrarà la Festa de l’Autogovern, en commemoració del 442 aniversari de la concessió del privilegi d’Universitat l’11 de març de 1576 i de la independència de la ciutat d’Alzira. Com és habitual, tindrà lloc un acte institucional a l’Auditori de les Dominiques al qual està invitada a participar tota la població. L’acte estarà dividit en dos parts.

La primera consistirà en un ple extraordinari en què l’alcalde de Carcaixent, Paco Salom, procedirà a la lectura d’un discurs institucional. Finalitzada esta part, se n’iniciarà una segona que comptarà amb la intervenció de Frank Cogollos, compositor carcaixentí amb una extensa trajectòria professional.

L’any passat, l’acte es va dedicar a posar en valor el patrimoni natural de Carcaixent, gràcies a una brillant intervenció del professor Manuel Costa. Enguany, s’ha considerat oportú girar la perspectiva i dedicar esta data tan especial a la «llarga i extensa tradició musical de Carcaixent des del segle XVII fins a l’actualitat». Frank Cogollos serà l’encarregat de posar en relleu l’arrelament social i cultural de la música de Carcaixent, amb una xarrada sobre l’evolució de la composició i arranjament per a la formació bandística. A continuació, actuarà la Banda Juvenil de la Lira i Casino Carcaixentí.

Francisco Jesús Martínez Cogollos, conegut en el camp artístic com a Frank Cogollos, va nàixer a Carcaixent en 1977. Als 6 anys va iniciar els estudis de Percussió i Violí al Centre Comarcal de Música de Piles, el poble natal de son pare i son tio, també músics. Després va ingressar al Conservatori Professional Mestre Vert de Carcaixent, on va obtindre el títol de Grau Elemental de Violí. Continua els seus estudis a la Universitat de València, on es va diplomar en Mestre de Primària, Educació Musical i Català. També, ha realitzat estudis de la Llicenciatura d’Història i Ciències de la Música a la Universitat de la Rioja. Al llarg de la seua vida acadèmica, ha fet cursos de perfeccionament de Violí, Percussió i Direcció amb mestres de gran prestigi.

El 1999 arriba a Eivissa, on resideix habitualment, després d’aconseguir la primera plaça de les Balears en les oposicions al cos de mestres d’Educació Musical, i comença una intensa carrera professional a l’illa sense deixar de treballar també a València. Les seues obres han sigut publicades en diverses ocasions, i han rebut premis i reconeixements a escala nacional i internacional; l’últim, el Premi Fallera Major Infantil del II Concurs Nacional de Composició de Xàtiva en febrer de 2018.

Actualment, a més de ser membre de Projecte Mut, Ressonadors i de la banda de Sant Antoni, és el regidor de la Mostra Coral de Nadales de l’Ajuntament d’Eivissa, és professor de Música al col·legi Portal Nou. També, forma part de la Banda del Patronat municipal de Música d’Eivissa, de la Banda municipal de Santa Eulària, i és timbaler solista de l’Orquestra Simfònica Ciutat d’Eivissa.

Festa de l’Autogovern

L’11 de març de 1576, el rei Felip II va concedir a Carcaixent el privilegi d’Universitat. Esta concessió va ser l’inici d’un procés que culminaria 13 anys després, el 17 de juliol de 1589, amb un fet de la màxima importància per als carcaixentins com va ser la concessió del privilegi de Vila Reial, que obria les portes a l’autogovern a través de l’exercici de l’anomenada Jurisdicció Suprema. Des de 2001, l’Ajuntament de Carcaixent commemora esta efemèride amb la celebració d’un acte cívic i institucional.

La celebració en el Saló de Plens es va traslladar en 2006 a l’Auditori Municipal de les Dominiques, amb la intenció de facilitar la presència del major nombre de ciutadans, particulars i autoritats. En les edicions anteriors, diversos ponents han parlat ja d’aspectes tan diversos com ara la demarcació territorial de Carcaixent, la seua toponímia, l’escut heràldic, els noms dels carrers i les places, la figura del rei Jaume I el Conqueridor, l’arabista Julià Ribera i Tarragó o el degà Navarro Darás, entre d’altres.

Foto: Lorena Portero (Diario de Ibiza)

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here