La fràngula una planta en perill d’extinció ha arrelat al llit del Xúquer en Alzira

0
95
Sales Tomás junt a una fràngula en Alzira

La fràngula (frangulus alnus) és una espécie autoctòna en perill d’extinció que ha arrelat al llit del riu Xúquer després que la Fundació Limne plantara alguns exemplars l’any passat a Alzira amb motiu del Dia de l’Arbre.

“Ha fet for i fruit, ha arrelat molt bé” comentava ahir a Riberaexpress la directora d’esta fundació la suecana Sales Tomás. En el cas del tram d’Alzira ha arrelat “millor” que en altres zones assegura Tomás que segons assenyala “les fràngules tenen actualment el mateix estatus legal que el linx ibèric” i és per això que “cal involucrar a la ciutadania en la recuperació d’esta espècie arbòria”. Esta especialista mediambiental qualifica com “preocupant” la situació de la fràngula, una planta autòctona darrere de la qual hi han molts anys de treballs dirigits per la Direcció General de Medi Natural i d’Avaluació Ambiental de la Generalitat Valenciana. Mitjançant el Cengtre per a la Investigació i Experimentació Forestal i el Servici de Vida Silvestre han aconseguit reproduir-la a través dels escassos exemplars que hi havien originalment censats.

Segons Sales Tomás, la reproducció in vitro i l’establiment d’un banc de clons a les instal•lacions del CIEF ha anat formant un banc de plantes suficient per començar a generar nuclis poblacionals de nova creació, com el que posà en marxa Limne a Algemesí i Alzira per evitar la desaparició d’esta espècie del Terciari.

 

 

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here