Tres de cada deu adults de la Ribera patixen càries segons especialistes de l’Hospital d’Alzira

0
408
Una càries
Una càries
  • Més del 50% de la població adulta de La Ribera ha patit alguna pèrdua de peça dental.

 

  • Els experts recomanen el raspallat dental immediatament després de menjar i a la nit per eliminar les restes d’aliments i begudes que poden causar dany a les dents durant les hores de son.

 Especialistes de l’Hospital Universitari de La Ribera estimen que més del 50% de la població adulta de la comarca ha patit alguna pèrdua de peça dental. La mala salut bucodental incideix especialment en les càries ja que, segons les estadístiques, 3 de cada 10 persones pateixen este deteriorament de les dents. Els experts advoquen per les cures practicats des de la infància per poder obtenir una boca sana i evitar així els problemes bucodentals en un futur. Al llarg de la seua vida l’home té dues denticions: la temporal (de llet), fins als 3 anys aproximadament, i la permanent, que es completa aproximadament entre els 17-21 anys. Per això és fonamental tenir cura de la dentadura en totes i cadascuna de les etapes de la vida.

Higiene bucal en adults

Segons els experts, és recomanable el raspallat bucal immediatament després de menjar un mínim de 2 minuts i fins i tot abans d’ingerir aliments per reduir l’acció dels bacteris. Igualment, els especialistes apunten que el raspallat abans d’anar a dormir és el més important ja que els bacteris estan més actius durant la nit en disposar de més temps per actuar i, per extensió, per conformar l’anomenada placa bacteriana. A més, la generació de saliva també baixa mentre es dorm.

La saliva actua com a element de regulació i contribueix a la remineralització de les dents de forma natural. En l’aparició de càries també incideix l’alimentació. La major part dels aliments que ingereix una persona conté sucre o es converteixen en sacarosa a la boca i al menjar, les dents pateixen l’agressió dels àcids generats a la boca. La saliva ajuda a rentar els aliments de la boca i redueix els efectes dels àcids, que poden danyar les dents i causar càries.

Higiene bucal en xiquets Els pilars d’una boca sana es fonamenten en les cures inicials practicats des de la infància. Encara que els xiquets espanyols han millorat els seus hàbits d’higiene en els últims anys, cal augmentar la conscienciació dels pares sobre la importància de prevenir des de les edats més primerenques. En paraules de la Dra. Amparo Pla, Cap del Servei de Cirurgia Maxil·lofacial de l’Hospital d’Alzira, “a partir dels 2 anys és fonamental que al xiquet se li retire el xumet i el biberó, ja que en esta edat es completa la seua dentició temporal.

Sobre els 2-3 edat se li ha de fer el primer control odontològic per vigilar les gingivitis, càries i maloclusions dentals. Amb el temps hem d’ensenyar als més xicotets una tècnica correcta de raspallat, que durant els primers anys sempre s’ha de fer sota supervisió paterna”. En este sentit, pel que fa al correcte raspallat de dents per part dels més xicotets, els experts apunten que per a això s’han d’utilitzar raspalls de dents des del moment que comencen a sortir les dents.

El raspall dels xiquets ha de ser de mida més xicoteta i disposar de truges més toves. Encara que existeixen diverses tècniques per raspallar-se les dents, la tècnica de l’escombrat horitzontal és la més fàcil d’aprendre pels xiquets. Consisteix en raspallar totes les superfícies dentals (cares internes i externes) amb moviments horitzontals molt curts (de darrere cap endavant) i de suau pressió per eliminar les restes d’aliments, tot i que cal prendre precaucions, ja que poden produir-se abrasions dentàries.

No cal modificar la tècnica que utilitze un pacient, si el control de placa és efectiu i no s’està fent malbé els seus teixits orals. A més, per a una bona salut bucodental, és recomanable prendre molt de aigua durant el dinar o sopar i procurar ingerir una alimentació variada de cada un dels cinc grans grups específics d’aliments: cereals, fruites, hortalisses, proteïnes i productes lactis.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here