Ad
riberaexpress.es

La Xarxa Valenciana continua reclamant la gestió pública directa de l’aigua

AIGUA AIXETA Alzira
Perquè l’aigua és vida la seua gestió ha de ser pública

Reobert el debat sobre si la gestió de l’aigua a les ciutats ha de ser pública, privada o mixta, amb la difusió d’un informe del Consell General d’Economistes, la “Xarxa Valenciana per l’Aigua Pública”* contínua reclamant la gestió pública directa de l’aigua pels següents motius:

1- Perquè l’aigua és un bé de primera necessitat fràgil i limitat, que ha d’arribar a tothom en la millor de les seues condicions per garantir una vida digna als ciutadans, sense deteriorar els ecosistemes que contribueixen a la renovació cíclica de l’aigua.

2- Perquè la satisfacció d’una necessitat bàsica que, a més, ha de ser de qualitat per les seues implicacions en la salut pública, no pot estar subordinada a criteris d’eficiència econòmica per tal de maximitzar els beneficis empresarials. És a dir, l’aigua és vida no negoci.

3- Perquè els límits que s’imposen a la seua gestió vénen definits per la seua naturalesa, la seua escassetat, la responsabilitat de garantir la salut pública i el respecte al medi ambient. Per això les institucions públiques són les úniques que poden garantir aquests extrems.

4- Perquè una gestió pública de qualitat, en no estar subjecta a la lògica de la maximització del benefici empresarial, pot oferir millors condicions laborals als treballadors.

5- Perquè les subvencions i els diferents tipus d’ajudes públiques (per exemple, en R + D + I) que hui reben les empreses privades dedicades a la gestió de l’aigua podrien destinar-se a enfortir les institucions públiques de gestió de l’aigua amb major transparència i eficàcia.

6- Perquè la cooperació públic-públic en matèria de recerca, desenvolupament i innovació tecnològica ha mostrat la capacitat de generar un alt coneixement i experiència orientat a la resolució dels problemes reals dels ciutadans, contribuint a més a la democratització de la ciència.

7- Perquè els estalvis i millores de la gestió directa pública de qualitat redunden en el benefici dels ciutadans en lloc de engrossir els comptes de resultats dels operadors i els grups financers als quals pertanyen.

És a dir, perquè l’aigua constitueix un patrimoni essencial per a tota forma de vida i no una mercaderia, la seua gestió ha de ser pública, no un negoci.

 

*La Xarxa Valenciana per l’Aigua Púbica, està formada per Acció Ecologista-Agró, Confederació d’Associacions de Veïns CAVE-COVA, CCOO, Ecologistes en Acció, Enginyeria Sense Fronteres, Fundació Nova Cultura de l’Aigua, Heterodòxia Castelló, Intersindical Valenciana, La Ribera en Bici, No als Tractats Desiguals, Unió de Llauradors i Ramaders i Xúquer Viu. 

 

Deixa un comentari

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Acceder | Diseñado por GCL Creativa de Comunicación