L’Hospital d’Alzira va oferir cures pal.liatives a més de 600 pacients en 2016

0
156

HOSPITAL Cáncer genéticoEl 18 d’octubre se celebra el Dia Mundial de les Cures Pal·liatives

  • Les cures pal·liatives tenen com a objectiu fonamental alleujar el sofriment i millorar, en la mesura possible, la qualitat de vida dels pacients amb una malaltia oncològica o crònica avançada sense possibilitats de tractament curatiu.

 

  • El 50% de les persones que moren ho fan després d’un període de fase terminal.

 

  • Prop del 19% dels pacients atesos en 2016, van morir en els seus domicilis, envoltats dels seus familiars, un dels objectius de la Unitat de Cures Pal·liatives de La Ribera.

 

Alzira (12.10.17).- L’Hospital Universitari de La Ribera ha ofert cures pal·liatives a un total de 653 pacients durant l’any 2016. Les cures pal·liatives tenen com a objectiu fonamental alleujar el sofriment i millorar, en la mesura possible, la qualitat de vida dels pacients amb una malaltia oncològica o crònica avançada (per exemple, insuficiència cardíaca o MPOC), sense possibilitats de tractament curatiu. L’Hospital de La Ribera ofereix estes cures tant en el mateix centre hospitalari com al domicili del pacient, “en funció de les seues característiques”. Així, “en els pacients fràgils amb una situació vital terminal, l’equip de la Unitat d’Hospitalització a Domicili acudeix a les cases dels pacients a prestar cures pal·liatives avançades, amb tècniques i mitjans hospitalaris”, ha afirmat el coordinador de la Unitat d’Hospitalització i de Cures Pal·liatives de La Ribera, Dr. Pablo Lafuente. En este sentit, el 53,3% dels pacients terminals atesos a La Ribera en 2016, han rebut les cures pal·liatives en el seu propi domicili. En este tipus de cures domiciliàries, “també l’Atenció Primària juga un paper essencial, ja que, per a nivells de cures pal·liatives no tan avançats, realitzen visites a domicili i ajusten tractaments per aconseguir un millor control dels símptomes”, ha afirmat el Dr. Lafuente, que ha destacat el paper del professional d’Atenció Primària en la fase terminal d’un pacient, “ja que és este professional el que ha estat en contacte amb el malalt i la seua família durant gran part de la seua vida i, per tant, té una visió global del pacient que és essencial per poder tractar aspectes diversos que sorgeixen durant l’etapa avançada o final de la malaltia”. A nivell hospitalari, La Ribera compta amb 3 consultes externes, en les quals es visiten a pacients pal·liatius, “amb encara una bona expectativa de vida, que mantenen la seua funcionalitat poc alterada i poden realitzar una vida raonablement bona i independent”. L’Hospital de La Ribera ha atès l’any passat 818 consultes de 305 pacients. Cal destacar que prop del 19% dels pacients que han rebut cures pal·liatives en 2016, van morir en els seus domicilis, “envoltats de la seua família, un dels principals objectius de la nostra Unitat”, ha assenyalat el Dr. Lafuente.

El 50% les persones que moren ho fan després d’un període de fase terminal El 50% de les persones que moren ho fan després d’un període de fase terminal. “D’ací la importància de treballar en el camp de les cures pal·liatives, intentant mantenir la qualitat de vida del pacient fins al final de la seua vida”, ha assenyalat el coordinador de la Unitat de Cures Pal·liatives de l’Hospital de La Ribera. Així, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) reconeix les cures pal·liatives com un dels pilars de l’atenció als pacients amb càncer i altres processos crònics en fases avançades. Els objectius d’estes cures són els d’alleujar el dolor i la resta de símptomes, no allargar ni escurçar la vida, donar suport psicològic, social i espiritual, reafirmar la importància de la vida, considerar la mort com una procés normal, proporcionar sistemes de suport per a que la vida siga el més activa possible i donar suport a la família durant la malaltia i el dol.

Atenció pal·liativa també en xiquets En este sentit, hi ha casos de menors en els quals també són necessàries les cures pal·liatives. Segons el Dr. Lafuente, “des de la Unitat de Cures Pal·liatives col·laborem amb el servei de Pediatria de La Ribera per a atendre, tant en domicili com en consultes externes, a xiquets amb malalties avançades i necessitats especials, per poder evitar-los ingressos innecessaris, que agreugen el seu sofriment”. Durant el passat any, 4 xiquets han necessitat este tipus de cures per part d’esta Unitat. “Tot i ser una situació complicada, també per als professionals, ha estat molt gratificant poder ajudar-los a ells i als seus familiars en estos moments tan durs”, ha conclòs el Dr. Lafuente. Conscient de la importància d’avançar en l’àmbit de les cures pal·liatives, l’Hospital de La Ribera s’adherirà al “Document de consens d’atenció al final de la vida” que ha proposat la Societat Valenciana de Medicina Pal·liativa dins el marc del Dia Mundial de les Cures Pal·liatives, que se celebra el 18 d’octubre.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here