Beneficis de la reutilització dels llibres / Opinió: La Ribera en bici

  0
  264

  Xarxa llibres beneficisLa Xarxa de Llibres és un experiment que està funcionant gràcies a la col·laboració dels diferents sectors implicats, especialment els alumnes que cuiden els seus llibres i els professors que ho supervisen, i té unes possibilitats molt interessants respecte la mateixa educació i la societat. Així doncs, caldria explicar bé tots els beneficis que aporta la reutilització dels llibres, amb càlculs senzills i alliçonadors que pot fer qualsevol.

  Podem utilitzar les dades concretes de l’institut on treballe, que té:

  315 alumnes en la Xarxa, el 81% dels matriculats en l’ESO, i

  han retornat 1.876 llibres, la qual cosa produïx els següents

  1. a) BENEFICIS ECONÒMICS

  Si cada lot de llibres per a un alumne mitjà d’ESO costa al voltant de 300 € aleshores, amb la reutilització, les famílies dels 315 inscrits s’estalvien enguany 94.500 €, una xifra important.

  I si els llibres es cuiden i poden ser utilitzats fins a quatre anys, de forma que es paguen 1 curs i resulten gratis els altres 3, l’estalvi puja fins a 283.500 €, una xicoteta fortuna. A la qual s’hauria d’afegir les subvencions de Conselleria i Ajuntaments.

  1. b) BENEFICIS ECOLÒGICS

  Són els menys coneguts, però resulten tan importants o més que l’estalvi econòmic. Amb les dades existents sobre la fabricació de paper1 podem estimar-los aproximadament:

  Els 1.876 llibres recollits a l’Institut pesen cadascú al voltant de 0’5 kg i equivalen a uns 938 kg de fusta, de manera que per a fabricar-los es consumixen:

  → 16 arbres de 25 anys,

  → 94.000 litres d’aigua neta que es contamina,

  → 7.100 kwh d’electricitat,

  → uns quants kg de diversos productes químics

  → i, a més, generen 1.400 kg de residus sòlids.

  Lògicament, si els llibres es reutilitzen, no consumixen res d’això ni generen cap contaminant. Tot net i viu.

  I si s’utilitzen fins a quatre anys, aleshores estalvien 48 arbres, 280.000 litres d’aigua, 21.000 kwh, el triple de productes químics i 4.200 kg de residus sòlids.

  Hauríem d’afegir també tot el transport que s’estalvia (amb el corresponent petroli, CO2, contaminants i soroll) quan no s’han de fabricar cada any els llibres i per tant no s’ha de transportar la fusta del bosc2 a la fàbrica de paper, de la fàbrica a la impremta, de la impremta a les llibreries, etc.

  1. c) ALTRES BENEFICIS

  Els valencians generem cada any unes 2.300.000 tones de residus sòlids urbans (RSU), una muntanya creixent que no sabem ja on abocar, perquè reciclem sols un 40%, i en alguns llocs com La Ribera se’n duen la major part dels RSU a abocadors d’Alacant o Múrcia, la qual cosa augmenta encara més la contaminació… Per tant, cal aplicar les 4R (1r Reduir, 2n Reparar, 3r Reutilitzar i 4t Reciclar amb recollida selectiva) si no volem incórrer en multes milionàries de la Comunitat Europea, i reutilitzar els llibres ajuda a reduir els RSU i permet conscienciar sobre aquest greu problema.

  En eixe sentit també pot servir per generalitzar l’ús del paper reciclat en els centres educatius (apunts, comunicacions, exàmens, etc.), que s’utilitza escassament malgrat els seus avantatges3. I sí, hi ha de qualitat suficient per a no embussar les fotocopiadores…

  Finalment, i molt important, la reutilització de llibres resulta útil per conscienciar respecte a cuidar el que és de tots, en els centres educatius (llibres, mobles, aules, etc.) i fora d’ells (mobiliari urbà, voreres, carrers, places, parcs, etc.), com si fora nostre perquè el que és de tots també és de cadascú.

  1. d) BENEFICIS PER A LA COMUNITAT VALENCIANA

  Podem calcular els beneficis corresponents a tota la Comunitat considerant que en la Xarxa de Llibres hi ha 377.000 inscrits i suposant que aquests reutilitzen la mateixa proporció de llibres que al nostre institut:

  Estalvi llibres

  4 anys d’ús

  arbres litres aigua kwh electric. kg residus
  1 Institut

  (315  alumnes)

  283.500 48 280.000 21.000 4.200
  Xarxa (377.000) 340.000.000 57.000 336.000.000 25.000.000 5.000.000

          Les xifres que obtenim, encara que aproximades, mostren que en quatre anys els arbres que estalvia la Xarxa de Llibres de la CV podrien formar un bosc, l’aigua podria alimentar una llacuna i l’electricitat podria abastir un poble…

      Per tant, la reutilització de llibres resulta molt recomanable econòmicament, ecològicament i educativament, compensant de sobra els perjudicis i incomoditats que origina. I si en altres qüestions cal criticar la Conselleria, per exemple per deixar assignatures com la Física i Química sense hores de Laboratori, mentre es manté l’anacrònica Religió (católica), o per no llevar les 2 hores lectives que Wert i el PP ens augmentaren, o per no prohibir les llepolies i begudes ensucrades als centres, etc., en el cas de la Xarxa de Llibres cal felicitar els responsables i animar-los a completar-la amb el 19% d’alumnes que encara no s’han inscrit i ampliar-la als de batxillerat i d’altres.

  Pedro Domínguez

  ________________________________________________________________________

  1. Per a fabricar 1.000 kg de paper de qualitat es necessita, aproximadament, la fusta de 17 arbres de 25 anys, s’utilitzen i contaminen uns 100.000 litres d’aigua neta, es consumixen uns 7.600 kwh d’electricitat (produïts amb emissions de CO2, residus nuclears, etc.), diverses quantitats de productes químics per blanquejar, encolar, setinar, etc., i es generen uns 1.500 kg de diferents residus sòlids.
  2. Ú de cada tres arbres tallats al món és per a fabricar paper i el 80% procedixen de boscos naturals…
  Paper (1 tona) nou reciclat reutilitzat
  arbres 17 0 0
  aigua 100.000 L 20.000 L 0
  electricitat 7.600 kwh 2.900 kwh 0
  Residus sòlids 1.500 kg 4 kg 0
  productes químics molts menys 0

  Dejar respuesta

  Please enter your comment!
  Please enter your name here