Alzicoop preveu baixar el 50% el preu de l’aigua amb energies alternatives en pous de la Murta

0
51
Vall de la Murta
Vall de la Murta

Pou de la Murta 1L’Ajuntament d’Alzira i la Cooperativa de Productes Hortofrutícoles -Alzicoop- pretenen dur endavant un pla integral per a la Vall de la Murta que passa per utilitzar les energies alternatives en els pous de reg per abaratar un 50% el seu cost, per produir productes agrícoles ecològics i a més per a previndre i combatre els incendis forestals en este magnífic paratge natural municipal.

El primer pas per a dur endavant esta ambiciòs projecte de molts milions d’euros és fer l’avantprojecte, document inicial per al que necessiten al voltant de 60.000 euros que han demanat ja a la conselleria d’Agricultura i Medi Ambient. També cal constituir una mancomunitat dels 8 o 9 pous de la zona i la declaració d’interés general.

Una gran bassa per al reg i els incendis

La cooperativa que presideix Paco Clari perseguix dos importants objectius; que als agricultors “no els coste este projecte cap euro” i que l’ús d’energies alternatives, com la solar, per a sustituir l’electricitat supose “un estalvi d’al menys el 50%”. I és que a la Murta proliferen cada any més els camps abandonats davant l’elevat cost de l’aigua “entre 40 i 45 euros per hora de reg”. L’actual infraestructura de reg “és adpatable” cas de convertir l’actual producció convencional de citrics i caquis en ecològica, asseguren des d’Alzicoop.

Una gran bassa ubicada a una cota 30 metres superior a l’altura de la parcel.la més elevada s’encarregaria de distribuir l’aigua procedent dels pous mancomunats a les parcel.les agrícoles de la vall de la Murta.

Esta bassa seria molt aprofitable perquè els helicòpters s’abastiren d’aigua en cas de produir-se un incendi a la zona.

Energies alternatives

La utilització d’energies alternatives es troba subvencionada per la Unió Europea en un 80% dels .projectes que es presenten, segons la cooperativa.

A més es la vall amb visites guiades, a peu o en bicicleta, especialment en l’època de la flor de taronger a l’estil del que es fa a la vall del Jerte amb la floració de les cireres.

Millonària inversió

L’Ajuntament i Alzicoop ja han fet les corresponents consultes amb el ministeri d’Agricultura on l’organisme del SEIASA “aportaria la pràctica totalitat de la forta inversió”.

Ara lo més prioritari és aconseguir els 60.000 euros per arrancar este complet i ambiciòs projecte agrícola i mediambiental destinat, primer a potenciar la Murta, però que en una segona fase s’extendria, també fins la vall de la Casella i d’Aigües Vives.

Riberaexpress

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here