Fa uns dies criticàvem el Consorci Ribera-Valldigna, i per extensió a tots els ajuntaments que el composen, perquè volen fer un nou abocador en la comarca sense aplicar a penes les 4R, la qual cosa no resoldrà el problema dels residus sinó que els agreujarà. I avui felicitem l’Ajuntament d’Alzira per deixar part del carrer Hort dels Frares per a vianants i ciclistes, i també per remodelar part de Pérez Galdós eixamplant les voreres i plantant-ne fleixos (no en cabien alguns més?), de manera que el carrer s’ha quedat molt bonic.
Exportar als barris
On va a parar com queda ara de com estava abans, tot deixat i dominat pels cotxes. De fet, aquesta forma d’humanitzar i reverdir el paisatge urbà haurà d’exportar-se a la resta de barris, perquè no es pot quedar sols al centre, als perifèrics també cal. I jo em demane ja el carrer Felip II, per on entren els xiquets al CP Garcia Lorca…
I també és bo que es limite la velocitat màxima als 30 km/h en Pérez Galdós, cosa que esperem es faça extensiva prompte a tota la ciutat perquè evitant els 50 o 60 km/h de velocitat punta intraurbana s’aconseguixen millores tan importants com les que assenyalen des de l’Aliança de Ciutats 30:
-> El nombre i la gravetat dels accidents es reduïxen considerablement, a 30 km/h un vianant atropellat té més del 90 % de possibilitats de sobreviure. En aquells municipis de la xarxa en els quals s’ha reduït la velocitat, els accidents greus han disminuït un 80 %.
-> El soroll del tràfic a 30 km/h es reduïx considerablement.
-> Es millora la qualitat de l’aire ja que s’emeten menys gasos, la qual cosa contribuïx a una millora general de la salut, ajudant a mitigar el canvi climàtic.
-> A més, garantix un flux de tràfic constant amb menys embossos i congestions, i aconseguix que caminar, passejar amb bici o utilitzar el transport públic siguen activitats més agradables.
-> La correcta introducció d’àrees 30 pot ajudar a reduir considerablement el nombre de semàfors i de senyals de tràfic, la qual cosa implica un important estalvi per als municipis.
-> I es reduïx l’actual ús abusiu dels autos, de manera que es reduïxen tots els greus problemes que aquests provoquen sobre la salut, el medi ambient i el confort urbà.
Contràriament al que alguns poden creure, reduir la velocitat màxima a 30 km/h no suposarà a penes retràs perquè la velocitat mitjana en les nostres ciutats és de l’ordre dels 25 km/h. I tampoc resulta utòpic perquè ja hi ha moltes ciutats que ho han fet, en part o totalment, per exemple L’Alcúdia, sense anar més lluny, o Pontevedra, Irun, Ansoain, …