La Diputació aporta 1.600 efectius per a la lluita contra els incendis forestals

0
322
  • INCENDI Muntanyeta 4Josep Bort: «Entre gener i maig de 2017 a la demarcació de València s’han comptabilitzat un total de 26 incendis de vegetació i 31 incendis produïts en urbanitzacions i cases aïllades, el que representa una reducció del 30% en incidències de vegetació»
Imagen

El Consorci Provincial de Bombers de València ha presentat la campanya estival contra dels incendis forestals, que s’espera que tinguen un comportament diferent als darrers anys després dels episodis de pluja registrats aquest hivern.

«És cert que les abundants pluges han generat una càrrega de combustible addicional. Però, d’altra banda, la humitat és major i l’estrès hídric dels boscos és més baix. Com a conseqüència de tot això cal esperar que la quantitat d’incendis siga més gran però que la seua evolució s’ajuste a paràmetres menys extrems que en anys anteriors i ens donen més oportunitats de control», ha apuntat l’inspector en cap del Consorci, José Miguel Basset.

La situació actual, per una part i a causa de les pluges registrades, presenta un escenari d’evolució normal. «Però com a conseqüència dels previsibles episodis de ponent farà que, el comportament dels incendis siga de caràcter convectiu, per això, en cas de produir-se les esmentades condicions, serien de molt elevada intensitat», ha assenyalat Basset.

El president del Consorci, Josep Bort, ha concretat que el dispositiu d’aquest any per afrontar els incendis compta amb un total de 1.660 efectius disponibles i 38 unitats entre vehicles terrestres i aeris.

«Entre gener i maig de 2017 a la demarcació de València s’han comptabilitzat un total de 26 incendis de vegetació i 31 incendis produïts en urbanitzacions i cases aïllades, segons les dades del Consorci», ha manifestat Bort. En el mateix període de 2016, es varen registrar 38 incendis de vegetació i altres 38 en la coneguda amb interfície urbàno-forestal. Així, aquest any els incendis de vegetació s’han reduït en un 30%.

Al llarg de 2016, hi va haver 99 incendis de vegetació, dels quals quatre varen ser forestals ampliats (amb alta perillositat de risc de propagació a zona forestal i/o risc poblacional en dia d’alerta 3) i 73 incendis en urbanitzacions i cases aïllades.

Segons les estadístiques de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, l’any passat es varen cremar un total de 4.061 hectàrees. Aquest any, entre gener i maig, la superfície total afectada pels focs de les comarques valencianes és de 11,87 hectàrees.

Pel que fa a les causes, «els incendis intencionats varen estar la causa més important en 2016, una tendència que continua en aquest 2017», explica el president del Consorci. Aquest tipus d’incendi va des de la crema per a la regeneració de canyar fins piròmans.

 

Segons les dades de la Conselleria de Medi Ambient, la segona causa són les negligències. L’any passat es varen aconseguir reduir de forma molt important els focs relacionats amb activitats agrícoles, encara que es va produir un repunt dels causats per jocs de xiquets i imprudències per part de fumadors.

 

També destaquen els incendis causats per llamps, principalment durant els mesos estivals. L’any passat es varen concretar al setembre.

 

Pel que fa a la prohibició d’efectuar cremes i activitats a la muntanya, està establert en la Llei forestal de la Comunitat Valenciana, que estableix el període comprès entre l’1 de juliol al 30 setembre. Per a aquest any, per decret de Medi Ambient, el període previst s’ha ampliat des de l’1 de juny al 16 d’octubre.

 

Les tasques de prevenció són un dels pilars per fer front als incendis forestals. «La prevenció és clau per evitar un incendi forestal, per això incidim en què la població que tinga un habitatge al costat de la muntanya siga conscient del que suposa i faça el que està en la seua mà, com mantenir neta la seua parcel·la», ha afirmat Bort.

 

El Consorci està donant suport a les actuacions preventives junt a la Conselleria de Medi Ambient durant la campanya de conscienciació, que va començar a l’abril, amb 54 tallers informatius per involucrar els residents de les 106 urbanitzacions de tota la Comunitat amb més risc d’incendi. A més, el Consorci té un conveni amb la Diputació de València, a través de Divalterra, pel qual s’estableixen les zones d’intervenció prioritàries a la muntanya en prevenció d’incendis.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here