Experts de la Universitat analitzaran la reforestació de les muntanyes de Carcaixent

0
243
Carcaixent al fons 24 hores després l'incendi
Carcaixent al fons 24 hores després l’incendi
Un bomber d'Alzira a les rodalies de La Barraca
Un bomber d’Alzira a les rodalies de La Barraca

La jornada “Reptes i oportunitats després d’un incendi forestal” està organitzada per la Universitat de València

L’Ajuntament de Carcaixent i la Universitat de València, a través del Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial, han organitzat per a este divendres 21 la jornada “Reptes i oportunitats després d’un incendi forestal”, dirigida tant a representants de corporacions municipals com a totes les persones interessades en els incendis forestals o afectades. L’objectiu de la jornada és l’anàlisi dels incendis des de les perspectives mediambiental i socioeconòmica, a través d’una sèrie de xarrades d’experts en la matèria i una taula redona que buscarà plantejar alternatives sobre com afrontar la restauració després d’un incendi forestal.

Així, partint d’una perspectiva general, es pretén focalitzar l’atenció sobre l’incendi del darrer mes de juny, on es van cremar més de 2.000 hectàrees, intentant reflexionar, debatre i aportar idees per a ajudar en la recuperació posterior.

El plantejament inicial és la percepció que els incendis forestals són també fenòmens naturals, i que moltes espècies estan adaptades a patir incendis periòdicament. Així, es tractaran aspectes com ara la freqüència desitjable dels incendis perquè siguen un fenomen positiu per a la biodiversitat, i els efectes negatius que poden suposar una freqüència o virulència excessives, sovint causades directament o indirectament per la mà de l’home. La inscripció és gratuïta i pot realitzar-se a http://projecció.uv.es.

El verd després del foc

Paral·lelament, el Departament de Turisme de l’Ajuntament de Carcaixent, dins de la seua programació de visites programades, ha preparat per a este diumenge 23 d’octubre la ruta “El verd després del foc, què fer per a recuperar les nostres muntanyes”, que posarà sobre el terreny els aspectes tractats en la jornada del divendres. D’esta manera, es busca acostar a la població l’estat real de la situació i les possibilitats que presenta el terme de Carcaixent de cara a la seua reforestació. L’eixida i arribada de la ruta està prevista a les 9:00 hores en l’Hort de Soriano.

Cal inscripció prèvia en el Departament de Turisme de l’Ajuntament de Carcaixent, i té un preu de 7€ (amb esmorzar).

Estes dos iniciatives promogudes des de l’Ajuntament se sumen a les que ja s’estan duent a terme des de la Conselleria d’Agricultura i Medi Ambient a través de les taules de concertació, la última sessió de les quals es va celebrar a Carcaixent el darrer 29 de setembre. Es tracta d’un nou mecanisme de participació posat en funcionament en àrees que han patit grans incendis, que té com a objectiu identificar problemes comuns i estimular grups de treball que faciliten l’intercanvi d’informació i la presa de decisions en un fòrum obert i adaptat a la realitat de cada zona.

 Dijous 21 a l’Auditori Municipal

09:00 hores Inauguració de la jornada​
Francesc Salom Salom Alcalde de Carcaixent
Emilio Barba Campos Cap d’Iniciatives del Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial. UV
09:30 hores Conferència: Estratègies davant el repte dels incendis forestals en els països desenvolupats de clima mediterrani​
Eduardo Rojas Briales UPV i Degà del Colegio Oficial de Ingenieros de Montes de la CV
10:30 hores Conferència: Els boscos del futur en la Comunitat Valenciana​
Antoni Marzo Pastor​ Director General de Medi Natural i Avaluació Ambiental
11:30 hores Pausa
12:00 hores Conferència: Valoració econòmica dels efects externs dels incendis forestals: valors d’ús i existència​
Salvador del Saz​ Salazar Departament d’Estructura Econòmica. UV
13:00 hores Conferència: Els incendis en el mediterrani: Què ocorre amb la fauna vertebrada?
Juan Monrós González Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva (ICBiBE). UV
14:00 hores Pausa
15:30 hores Taula Redona: Mirant al futur: com afrontar la restauració després d’un incendi forestal
Emilio Barba Campos Moderador
Delia Álvarez Alonso Directora General de Prevenció d’Incendis Forestals
Manuel Civera Salvador Alcalde de Llíria (alcalde d’Alcublas en el incendi de 2012)
Juan Monrós González Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva (ICBiBE). UV
Antoni Aguilella Palasi Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva (ICBiBE). UV
Paula Lozano Calatayud Regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament de Carcaixent
17:30 hores Visita a L’Hort de Soriano​
Guia: Carlos Burguet Dolz Tècnic de Medi Ambient d’Ajuntament de Carcaixent
19:00 hores Clausura

 

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here