Els mitjans terrestres arribaren «tard» per a sofocar l’incendi a les rodalies de La Barraca

0
125
Mapa del foc a La Barraca
Mapa del foc a La Barraca
Xalet pròxim al camí de la Barcella
Xalet pròxim al camí de la Barcella

Més d’un veí de La Barraca d’Aigües Vives i entre ells la pròpia alcaldessa Verònica Almunia, lamenten que els bombers, les avionetes i la UME arribaren «tard» per sofocar l’incendi que arribà a pocs metres de les cases del nucli urbà, després que baixar per la Font de la Falsia.

«La primera nit ho passarem prou mal» recorda Almunia quan es desallotjaren una vintena dels residents en la parta alta de la població i a punt estigueren d’evacuar tots els habitants de la part dreta de la carretera CV-50. També es desallotjarens els veïns de la Colónia Santa Marian i els 34 malalts de l’hospital Aigües Vives. En esta urbanització es salvaren els xalés gràcies al Sistema de Defensa d’Incendis Forestals (Sideinfo) instal.lat pels propietaries fa alguns anys per defendre’s dels incendis.

Per a la jove alcaldessa la base del PMA al Monestir «tal vegada s’instal.là tard», eren les 9 de la nit i el foc avançava a gran velocitat pel barranc de la Falsia que va conduir fa 23 anys altre foc devastador, quan Almunia només tenia 15 anys.

L’aigua potable i el teléfon

Vero ha fet de guia a Riberaexpress per la zona més afectada; la Falsia i el camí de Barcella que discurrix junt el barranc de forma paral.lela a la CV-50. En esta zona es trobaven operaris de Telefònica sustituïnt dos postes seriosoament afectats per les flames i que havien deixat sense telèfon a un grup de vivendes. Com una illa hem vist el pou d’aigua potable que abastix La Barraca i que afortunadament es pogué salvar davant l’avís als bombers de les autoritats locals.

Verònica, que porta sols un any com alcaldessa ha rebut un bateig de foc, recorda que s’asabentà de l’incendi al voltant de les 17,15 hores del dijous quan el seu germà Paco, que es trobava treballant en la brigada de la Generalitat a Sumacàrcer, li cridà «Vero va cap

ahí, va cap ahí, telefona al 112″ i la primera autoritat local cridà a «tot el món», encara que parlà primer amb l’alcalde de Sumacàrcer, Txema Pelàez i el secretari autonòmic d’Emergències Josep Mª Ángel.

Gran solidaritat

«Els primers en arribar crec que foren membres de Protecció Civil de Tavernes i d’Alzira», però vol resaltar la «solidaritat» que va detectar tant entre els veïsn de la Barraca com de les poblacions pròximes; «des de Benifairó, ens abastiren de menjar obriren una tenda aposta per dur-mos fiambre, aigua, llet i madalenes, des de Carcaixent arribaren pizzes i des d’Alzira, entrepans que repartirem entre totes les brigades, bombers i militars de la UME, amés dels veïns que passaren la nit al saló d’actes municipal.

Mentre ens acompanya rep una cridà de Presidència de la Generalitat on li anuncien la reunió de demà a Carcaixent del president Ximo Puig amb els alcaldes de les poblacions afectades. I Verònica ens mostra una llista de veïns que ja li han passat els danys materials que han patit; bàsicament en els ramlas de reg que els impedix fegar i abastir d’aigua les seues cases i xalés.

Erosió de les muntanyes

Verònica té previst reclamar a més de les corresponents indemnitzacions als damnificats que «adopten mesures per evitar l’erosió a les muntanyes» que davant d’uens pluges torrencials podrien omplir de fanc el poble. Perquè considera que «ara no és possible iniciar la reforestació segons diuen els experts.

La jove alcaldessa, amb el mapa de l’incendi en la mà reconeix que el 99% del terreny forestal afectat pertany a Carcaixent, però que els 800 veïns de La Barraca i rodalies han «patit de prop les conseqüències».

Riberaexpress

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here