Muixerangues i castells agermanats a Algemesí en la XVII Trobada

0
1099
La Trobada ahir / foto: Marta Trenzano
La Trobada ahir / foto: Marta Trenzano

Marta Trenzano, alcaldessa d’Algemesí: ‘Estem ací per acompanyar i gaudir d’una jornada d’orgull i de poble conscients de les arrels comunes que tenim’

Xavier Rius, diputat de Cultura: “En menys de dos anys vull que estiga en marxa una trobada cultural, amb la dolçaina i la muixeranga com a element conjunt, organitzat per totes les diputacions”.

Les inclemències no són obstacle davant la tenacitat amb què homes, dones i xiquets s’enfilen al cel a través de Muixerangues i Castells. Com l’any passat, aquesta XVII edició de la Trobada de Muixerangues d’Algemesí s’ha vist increpada pel vent. La pluja present l’any passat i aquest no ha donat al remat cap problema.

“Estem ací per acompanyar-los i gaudir d’una jornada d’orgull i de poble”, ens declarava Marta Trenzano l’alcaldessa d’Algemesí qui atorgava tot el protagonisme als vertaders amfitrions: la Muixeranga d’Algemesí i la Nova Muixeranga d’Algemesí els quals han convidat en aquesta ocasió Els Bordegassos de Vilanova i la Colla castellera de Sant Pere i Sant Pau de Tarragona. Com és habitual, muixeranguers d’arreu del país s’han deixat caure por posar un braç, un muscle o una espatlla al costat de valencians i catalans, a compatir passió i arrel i en aquest sentit concloïa Trenzano que ara, “som conscients de les arrels comunes que tenim amb la gent”, ja que abans, tot i que el consistori obria els finestrals aviat els cloïa espantats per la llibertat d’expressió.

A les 19h i un poc de retard donava inici aquesta XVII edició de la Trobada de Muixerangues, per la plaça Major s’ha vist també eixe nou impuls de la nova administració del canvi. Xavier Rius, diputat de Cultura de la Diputació de València i Abel Guarinos, director de l’Institut Valencià de Cultura no han volgut perdre’s una de les trobades amb més tradició per metre quadrat. “Per a la Diputació i per a qualsevol institució valencià, la Muixeranga és una de les mostres més significatives, primer pel que significa muntar-la i després perquè és un reflex del manteniment de la història”, afirmava Rius en declaracions a La Veu. “Hi ha un reviscolament al País Valencià de la nostra cultura i paral·lelament estan naixent com a bolets les Muixerangues, això està servint perquè molts valencians troben la identitat de poble”.

Nova Muixeranga d’Algemesí.

És obvi que les accions que des de la Diputació de València s’estan duent a terme envers la cultura tradicional apunten a una major implicació així com un millor tracte i atenció de les demandes, i igualment, des de l’Institut Valencià de Cultura s’impulsarà una subdirecció deMúsica i Cultura popular, potser va sent hora de fer una trobada, una mena d’aplec, de muixerangues a nivell de tot el País Valencià. “Potser seria un element, la dolçaina i la muixeranga serien un element conjunt” reconeix Xavier Rius davant el plantejament, qui reconeix que “cal fer per primera vegada alguna cosa conjunta, eliminant les barreres —entre les diputacions—, i treballar en clau de país. Seria emocionant trobar les diferents muixerangues, les de Titaigües, els balls de bojos de l’Olleria…, i que servira per fer una primera trobada cultural de totes les diputacions”. Així, tot apunta que tot i que ha estat encara una idea traslladada de manera informal a les diputacions “en menys de dos anys si potser això ha d’estar en marxa”, conclou Rius.Les tres rondes

Les colles invitades han desfilat cap a la plaça Major, mentre que les colles amfitriones ho han fet amb la figura muntada sobre els muscles despertant així les primeres ovacions. L’ordre indicava que en primer lloc alçaria la Muixeranga d’Algemesí, amb una Alta de sis que ha servit per escalfar els motors, fregar el cel i engegar els aplaudiments. La Colla castellera de Sant Pere i Sant Pau han recollit una fortíssima ovació en completar una Tres de Set amb agulla espectacular, que ha donat lloc després als Bordegassos de Vilanova amb una Tres de Set, mentre que la Nova Muixeranga d’Algemesí ha alçat una Quatre de Sis.


Colla castellera Sant Pere i Sant Pau de Tarragona.
En segona ronda la Muixeranga d’Algemesí ha tirat mà de tradició amb la Morera, mentre que els de Tarragona han alçat una Quatre de Set que ha estat resposta pels Bordegassos amb una Quatre de Set amb agulla. Ha sabut a poc quan la Nova Muixeranga ha alçat la seua simultània amb cinc alçades i han cobrat la seua gran ovació.

Bordegassos de Vilanova.
La tercera i última ronda ha començat amb la caiguda de la Tomasina que proposava la Muixeranga d’Algemesí amb la mala sort que l’anxaneta en el moment d’alçar el primer pis ha caigut sobre un home que feia de reforç. Han estat moments d’incertesa i ha hagut de traslladar-se a l’hospital tot i que a hores de tancar aquesta crònica, fonts municipals ens indicaven que l’home es trobava fora de perill. La Muixeranga d’Algemesí ha volgut refer-se i ha intentat novament la Tomasina que ha tornat a caure, aquesta vegada sense incidències. Amb la demora i la incertesa, els de Sant Pere i Sant Pau han tornat a alçar una Tres de Set que han repetit també els Bordegassos, mentre que la Nova Muixeranga ha tancat ronda amb una explosió d’espectacularitat alçant simultàniament la Tomasina i l’Alta de Cinc.

Moment en què cau l’anxaneta de la Tomasina que la Muixeranga d’Algemesí intentà muntar per segona vegada.

Muixeranga d’Algemesí.
Embravits els de Sant Pere i Sant Pau han volgut provar amb èxit absolut un Pilar de Sis que ha trencat la nit que ja queia. Les Muixerangues i Castells han trencat el cel, han diluït l’amenaça del temps, començant amb llum han acabat en fosca. Encara però, quedava l’alçada conjunta, davant la Basílica de Sant Jaume d’Algemesí d’on marxem sabent que estem prop de viure la primera Trobada de Muixerangues i cultura popular del País Valencià.
Laveupv.com

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here