Jaume I conquerix el castell de Villanueva de Castellón

0
22

La cronologia de “l’historia de Moros i Cristians” a Villanueva de Castellón, anat complint-se, i amb aquest acte, es tanca un any mes esta espectacular i grandiosa recreació, on la majestuositat del pas de les comparses mores i cristianes, on els  capitans de les filaes, han fet una bona demostració en el maneig de les seus espases i simitarres.

El passat  al só de marxes mores i cristianes, d’una Xaranga de la Banda de Musica “Lira Castellonera”, van entrar en primer lloc a la plaça de l’Ajuntament, les comparses mores, Califes, Tuaregs, Almoravits, Almohades, i Alfàrabes, que sustenten, la Sultana.

Posteriorment, els cristians amb les comparses, Roders, Castellet, Contrabandistes, i Conqueridors, que enguany tenen la Capitania.

El Castell de Villanueva de Castellón, passa a mans Cristianes

Parlaments entre Jaume I i s’ha muller na Violant d’Hongria. el Visir Musulmà, i el Sultà i la Sultana, acorden que el rendiment del Castell, tindria que ser resolt amb un duel a espasa, entre un capità de cada bàndol, i el que guanyarà es quedava amb el Castell de Villanueva de Castellón, i quan ja estava vençut el sarraí, i en aparien-cia mort, es va alçar, i dirigint-se a traïció al capità cristià, que estava rebent els enhorabones de Jaume I, li mata a traïció amb la seua espasa, per l’esquena.

 Ple de fúria, davant de tal acte de traïció i covardia, en Jaume I, repta al Sultà, a un dolc, amb les mateixes condicions, i és Jaume I, el que derrota al Sultà, i les hosts cristianes, amb Jaume I i la seua esposa, na Violant d’Hongria, al capdavant, proclamen la presa del Castell de Villanueva de En Jaume I, conquista Castellón, en mans dels cristians.

 

Posteriorment, “Sopar de Germanor”, per a les comparses de moros i cristians a la plaça de l’Ermita, on amb aquest acte acaben els actes de Moros i Cristians.

Passa-carrer de “Farolets”, des de la plaça de l’Ajuntament fins al parc de l’Estació.

A continuació, espectacle infantil, ”Nunca jamás, el rescate de Campanilla”.

Gran Espectacle d’exhibició “Eqüestre i Flamenc”.

Des de Cádiz comptarem amb la presència de la companyia de Carmelo Cuevas, finalistes del programa de televisió “Tú si que vales”. A la plaça de bous ubicada al Camp de Futbol de l’Almenà.

A continuació, Macro Disc Mòbil, de la Dipu, front al Poliesportiu Municipal.

Molt encertada el compartir-la dins de les Festes Patronals, on la tradició i la cultura del poble, van de la mà, recuperant antigues costums, i fent que els veïns, com va dir

Salvador Álvarez, Alcalde de Villanueva de Castellón, abans de començar-les,“són un moment per retrobar-se amb familiars i amistats que, potser, no comparteixen el nostre dia a dia per motius de distancia”.“Un conjunt d’activitats diverses serviran aquests dies perquè tots puguem viure amb il•lusió la nostra festivitat, tant en la vessant cultural, com en l’esportiva i d’oci en general” va dir la primera autoritat local .

Eduardo Sala/Riberaexpress

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here