Compromís qualifica de «cortina de fum» la concessió hídrica per «encobrir» l’espoli hídric de la Ribera

1
112

Finalment la Confederació Hidrogràfica del Xúquer no ha tingut més remei que cedir davant el clamor social de tota la Ribera i concedir a la comarca una concessió d’aigua directa sense cap tipus de condicionant i sense vincular-la a cap permuta amb els regants. Davant les nombroses al·legacions que col·lectius com Xúquer Viu o partits polítics com MÉS ALGEMESÍ han presentat, no ha tingut més remei que donar un pas enrere i tractar als habitants de la Ribera en condicions d’igualtat que a la resta.

COMPROMÍS PER L’AIGUA mostra la seua alegria perquè finalment s’ha imposat la cordura i perquè no es farà pagar a les víctimes de la contaminació la solució. L’assignació d’una concessió directa i no condicionada a res, tot i que insuficient, era l’única solució possible i la que sempre hem defensat.

Paripé de comunitat

Tal i com declara l’Alcalde de Corbera, Jordi Vicedo “Els fets demostren que Corbera va fer bé de no entrar en eixe paripé de Comunitat i de no acceptar la imposició del Sr Comos. Nosaltres mantinguérem l’única postura coherent, no com els alcaldes populars, que sabent que era perjudicial per al ciutadans signaren el conveni”. A judici de Josep Bermúdez, portaveu de MÉS ALGEMESÍ, “la berlanguiana ‘Comunitat d’Usuaris’ que havia impulsat la Direcció General de l’Aigua i el seu nefast Director Sr Comos, té els dies comptats, i en pocs mesos passarà a la història com un desficaci jurídic que Europa no hagués tolerat. Si aquest senyor tingués un mínim d’honestedat, dimitiria.” Per tots aquest motius, i perquè en cap moment el Sr Comos ha defensat els interessos de la Ribera COMPROMIS PER L’AIGUA demana el seu cessament immediat.
No obstant això, aquesta victòria és una victòria agredolça i parcial, ja que en realitat la concessió directa d’aigua, clarament i insuficient, a la Ribera en realitat no pretén més que ser una cortina de fum que tape l’autèntic espoli hídric que va a partir la Ribera. No oblidem que, una de les novetats negatives per a la Ribera, és que l’estalvi d’aigua per la modernització del reg, que paga en gran part el llaurador riberenc de la seua butxaca, anirà a parar en part al lobby de l’aigua d’Alacant. Per un altra banda l’augment de 65 a 10 hm3 per a nous regadius per a la Manxa Oriental implica ratificar la sobreexplotació del riu. Tal i com recorda Diego Gómez, en nom de la COALICIÓ COMPROMÍS, “mentre que als llaurador valencians se’ls exigeix estalviar i que invertisquen en modernització, a un grapat de terratinents manxecs se’ls permet continuar sobreexplotat els aqüífers. Una vegada més queda clar que en aquest tema és Cospedal qui porta el pantalons i que Fabra no pinta ni Faba.”
No cal dir que COMPROMÍS PER L’AIGUA es manifesta totalment en contra de que la CHX abandone totalment l’Albufera a la seua sort i que es desentenga de la recuperació de la qualitat dels aqüífers contaminats, o de que es castigue als llauradors i regants valencians. COMPROMÍS PER L’AIGUA continuarà defensant i reivindicant que 10hm3/any són insuficient, que el Xúquer siga un riu viu amb un cabdal ecològic suficient, que no es deixe oberta cap porta a un transvasament que no siga des de l’Assut de la Marquesa, que es recuperen els nostre aqüífers, que es respecte l’Albufera…
Tot i valorar com a molt positiva aquesta victòria puntual, el Xúquer necessita ara, més que mai, del nostre treball i el d’associacions com Xúquer Viu o les associacions de regants per evitar que se’l ferisca de mort, si és que no ho està.

Compromís Ribera Alta
Compromís Ribera Baixa
Més Algemesí

 

1 Comentario

  1. Me parece que son ganas de enfrentar valencianos contra castellanos, y no soporto este nacionalismo de campanario. Hay que apostar por otra cultura del agua y también comprender que la Mancha solo tiene el campo para subsistir. Los valencianos tenéis que repensarlo todo y organizaros mejor.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here