El «ball de valencians» unix Algemesí,Tarragona i Vilafranca

0
368

A Catalunya les torres humanes es van conèixer inicialment amb l’antic nom de ball de valencians, precisament per la seua procedència geogràfica.

La XIV Trobada d’Algemesí ha permet veure en directe un ball de valencians en estat inicial –les muixerangues d’Algemesí-, la transformació del ball de valencians en representació religiosa en sentit estricte –la moixiganga catalana de Tarragona- . Mentre les muixerangues s’alcen en honor a la Mare de Deú, les moxigangues fan referència a la mort de Crist i amb les seues característiques figures que escenifiquen els misteris de la Passió de Crist.

I l’evolució definitiva del ball de valencians cap als castellers ja desprovistos de simbologia cristiana –els Xicots de Vilafranca-. La Moixiganga de Tarragona té la consideració d’element pertanyent a les Festes de Santa Tecla, d’interès turístic estatal i alhora patrimonials d’interès nacional. Els Xicots de Vilafranca participen de la Festa Major de Sant Fèlix de Vilafranca del Penedès, també festa patrimonial d’interès nacional.

Enguany la colla històrica de la Muixeranga d’Algemesí compleix quaranta anys de la seva recuperació. De fet, l’any 1973 només va deixar de sortir la vespra de la seva festa que se celebra a principis de setembre. La ràpida reacció de la població va fer que en 24 hores es constituís una nova agrupació que ha perpetuat la tradició fins als nostres dies.

La plaça Major d’Algemesí s’ha omplit esta vesprada de gom a gom per veure en acció Els Xicots de Vilafranca del Penedés, la Moixiganga de Tarragona, junt la Muixeranga d’Algemesí i la Nova Muixeranga, que han fet un ample ventall de figures, castells i torres humanes al sò de les dolçaines i els tabals.

Fotos: Riberaexpress

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here