Els “arreglos” d’Alberic un costum de quatre segles

0
50
Arreglo de la Santa Cena

Els Arreglaments d’Alberic, són els mas antics que es realitzen, per trobar els seus orígens cal remuntar-nos al segle XVII, on ja consta que algunes imatges, es guardaven durant tot l’any en cases de famílies, ocupant la millor estada que tenien, i cuidant-les com si foren “invitados ilustres”.

En el Segle XVII, és quan comença a prendre figura el que és hui la Setmana Santa. Segons consta en la, “Hermandad de la Real Confraria de la Preciosa Sang del nostre Senyor Jesucrist d’Alberique”, i en concret referint-se a la seua imatge de l’Ecce Homo, ens diu en una breu ressenya històrica; 

“Desapareguts per diferents causes els arxius Parroquialment i principalment el del Convent, queden poques dades fefaents, ja que no podem precisar des de quan arranca el costum de la tradicional “BAIXÀ DELS SANTS”, des de la Muntanyeta de Santa Barbará, al poble, per a participar en la Processó del Sant Enterrament, el Divendres Sant.

L’única data que conservem més remota, és la del 2 de Juny de 1797, en el que l’Il·lustríssim senyor D. Juan Ximenez del Va riure, Arquebisbe de València, va concedir huitanta dies d’Indulgència, a aquella persones que devotament resaren un Credo davant de la “dicha Imagen”. Les Ordenances aprovades per al règim i govern d la Confraria, van ser aprovades per Real Despatx de S.M. el Rei Carles IV, en 16 de Novembre de 1.804, i van servir com guia i devoció al culte de la venerada imatge.”

 

APUNTAR-SE ALS SANTS

És tradició, que els que els devots i confrares, renoven el seu compromís amb les Confraries, el Diumenge de Rams. En les Confraries solen apuntar-se Famílies senceres, inclús familiars que ja han mort. Hi ha casos que en la mateixa família, hi ha membres en distintes Confraries.

 

VISITA ALS ARREGLOS / IMATGES

És costum que el dilluns següent al Diumenge de Rams, s’òbriguen les portes als Arreglos, perquè puguen contemplar-se. En els arreglaments, es valora molt, el missatge subliminar que ens transmet sobre la figura que representa la imatge. Alguns arreglaments els costegen els confrares que tenen el gust de tindre, i altres ho realitzen les pròpies Confraries,. En tots els arreglaments, hi ha una estada, que servix per a complimentar familiars, confrares o amics, amb begudes i pastes.

Aquest dia, una comitiva formada per D. Guillermo (retor) ,primera vegada que participa com a Rector de les dos Parroquies, d’Alberic,Junta Central de Confraries, convidats i Corporació Municipal, encapçalada per Antonio Carratalá, Alcalde d’Alberic, visità a tots els arreglaments. Llargues cues, en alguns arreglaments per contemplar-los, no sols veïns d’Alberic, sinó de poblacions pròximes, atrets per la seua bellesa. Inclús veïns que es troben treballant o vivint en altres poblacions, fins i tot a València, s’acosten estos dies.

 

Antonio Carratala, va manifestar, “la idea de premiar als millors “arreglos”, com fan en alguna població pròxima, a fi d’estimular a les Confraries, en la creativitat de realització dels mateixos. I a difondre estes Festes tan entranyables, que són part de la identitat del poble d’Alberic, per a potenciar-la i que els nostres visitants, ens coneguen com som, i ens valoren el que fem.

 

Salvador Navarro, President de la Junta Central de Confraries, ” invita tots els veïns i confrares, a participar en els actes de la Setmana Santa, i en especial al Sant Tridu Pascual, i contemplar les processons, amb devoció i silenci.

 

EXPOSICIÓ DE LES IMATGES

-SANT CALZE – Confrare: Família Galdón-Hernandez – C/. Antonio Lloret, 55

– ORACIÓ DE JESÚS EN L’HORT – Confrare: D. Pascual Carratalá Ferrer – C/ Azorin, 7

– CRIST EN LA COLUMNA – Confrare: Sra. Mª Hortensia Villaralbo Mes – C/. Ausias March, 14

– ECCEHOMO – Confrare: Sra. Amparin Belvis Vila – C/. Pintor Sorolla, 14

– JESÚS NATZARÉ – Confrare: SRA Paola Miralles Peris – C/. Arxipreste Ferrandis, 16

– CRIST DE LA FE – Arreglament: La Confraria – Av. La Glorieta, 32

– LA PIEDAD – Confrare: D. Diego L. Oliver Murillo – C/. Federico Soriano, 9

– SANT SEPULCRE – Confrare: D. José Vte. Oliver Murillo – C/. Federico Soriano, 9

– MARE DE DÉU DE LA SOLEDAD – Confrare: Sra. Concha Ramirez Torres – C/. Colom, 5

 

Al voltant de 4.000 persones, són Confrares, de les que unes 3.000 participen activament en les procesons..

No voldria passar per alt, l’augment enguany, de les persones que fan “Promeses”, i que seguixen a les Imatges en les processons, per les que senten devoció, en petició d’ajuda, per a curar o alleujar alguna malaltia, o a pal·liar situacións familiars greus.

 Eduardo Sala / corresponsal

 

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here