EU reclama una Comissió Mixta per actuar sobre l’aigua contaminada de la Ribera

0
196
Ricard Sixto i Iván Martínez
Ricard Sixto i Marga Sanz en Alzira

 La síndica d’EUPV i coordinadora de la formació, Marga Sanz, i el diputat d’EUPV-Els Verds al Congrés, Ricardo Sixto, s’han reunit aquest matí amb els regidors dels grups municipals d’EUPV a la comarca de la Ribera, amb qui han estudiat les diverses iniciatives parlamentàries que duran a terme per portar el tema de l’aigua contaminada de la comarca tant a Les Corts com al Congrés. Sanz ha anunciat que exigirà la creació d’una comissió mixta de les conselleries d’Agricultura i Sanitat i dels ajuntaments de les poblacions afectades per l’aigua contaminada, “que estudie en profunditat el cas de l’aigua en la Ribera. Cal una actuació urgent sobre la presència i el control de pesticides en les aigües i sobre les conseqüències en la salut de les persones, que poden haver estat enverinades paulatinament. Volem saber els controls que es realitzen d’aquestos productes”.

Reivindicacions en el Congrés

Sixto, per la seua banda reivindicarà en el Congrés el compliment del Pla de Conca del Xúquer, “i que la Confederació Hidrogràfica (CHX) oblique a que l’aigua per a consum provinga d’aigües superficials del riu”, ha anunciat el parlamentari.

Els diputats d’Esquerra Unida han acusat a la Generalitat de “suprema negligència i irresponsabilitat, a l’igual que els ajuntaments, la CHX, i la concessionària Aigües de València. Cal que el problema de l’aigua en la Ribera “se solucione des de tots els àmbits. D’un costat, cal garantir que la potabilitzadora es pose en marxa el més prompte possible, i puga donar aigua a tots els pobles de la comarca. D’altra, que les administracions implicades garantisca que tindrem aigua del Xúquer suficient i de superfície per a consum humà”, ha manifestat Sanz.

Per a la coordinadora d’EUPV, la Generalitat ha incorregut “en una deixadesa sense límits. No ha actuat, és incapaç d’acabar la necessària i urgent depuradora. Ha fet inversions en els pous, que ara estem vegent els problemes que han generat. Que ens diga el Consell si hi ha línia pressupostària i sinó que s’establisca. Eixa és la prioritat: la salut de les persones, per davant d’altres”.

Un fet gravíssim

Sanz ha qualificat “d’incomprensible que en juny es detectara la contaminació de l’aigua de Carcaixent, en setembre en Llaurí, i ara en Alzira, després d’almenys un mes de consum sense que sàpiguen els alzirenys. Per què no es va prevenir, per què no s’actuà?. Estem davant d’uns fets gravíssims. Generalitat, ajuntament, la CHX, i la concessionària Aigües de València, han posat a la població en risc i veurem les conseqüències que porta en la salut de les persones. Cal que s’estudien també”, ha reclamat Sanz. Esquerra Unida ha exigit que es complisquen les analítiques i els controls exhaustius. “S’han de prendre mesures adequades, i la comissió mixta que reclamem ha de actuar en aquest sentit”, ha afegit la diputada

D’altra banda, Ricardo Sixto, ha anunciat dues actuacions en el Congrés. D’un costat la reivindicació del Pla de Conca del Xúquer, “el qual encara està pendent i és vital per a guiar la política hídrica de cara el futur”; i d’altra, l’exigència a la CHX “per a que obligue a la Generalitat que el consum d’aigua de boca vinga d’aigües superficials, i no com fins ara, d’aigües soterrànies, de les quals ja va advertir la confederació sobre la seua dolenta qualitat”, ha recordat”.

Mentre el regidor d’Alzira i secretari local d’EU, Iván Martínez, ha qulificat de «gran deixadessa, la falta de control per part dels ajuntaments». A este respecte, Martínez ha dicava com exemple que «a Algemesí només es feren dos controls complets, un en juliol i altre en novembre», arran la contaminació patida el passat estiu a Carcaixent.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here