L’enllumenat públic de l’Alcúdia reduirà el consum en 100.000 euros a l’any

0
124

La reforma contempla la substitució de 1.434 faroles dins el casc urbà i 1.239 als polígons industrials i reduirà el consum anual en 609.241 KWh, que traduït a diners suposa un estalvi de 100.000 €.

 l’Ajuntament de l’Alcúdia ha enllestit la reforma de l’enllumenat públic amb la substitució de les lluminàries de les faroles per altres que redueixen les pèrdues de llum i consumeixen menys energia.

Es tracta d’un projecte que s’inicià l’any 2011 fruit de la col·laboració de l’Ajuntament i l’Agència Energètica de la Ribera i que s’inclou dins el PAES (Pla d’Acció d’Energies Sostenibles) amb el qual es pretén reduir més d’un 30% les emissions de CO2 del municipi.

La substitució de les 2.773 lluminàries produirà una reducció cada any de 609.241 kWh, una xifra que significa al voltant de 100.000€ d’estalvi anual en la factura elèctrica de l’Ajuntament, a més a més d’evitar l’emissió de 304 tones de CO2 a l’atmosfera en el mateix període.

S’han invertit 260.000€, els quals han estat cofinançats en un 75% per fons FEDER de la Unió Europea. La resta dels costos corren a càrrec de l’empresa que està canviant l’enllumenat, la qual amortitzarà la inversió amb l’estalvi derivat de la reducció del consum, cosa que comporta que l’Ajuntament no haja de pagar cap euro.

Les noves lluminàries milloren l’eficiència en molts aspectes, com per exemple en evitar il·luminar les façanes per dalt de les faroles, una qüestió que sol provocar molèsties als veïns. També serà notable la reducció de la llum emesa inútilment cap al cel.

Tot i que existia la possibilitat que les noves lluminàries oferiren la llum blanca, s’ha optat per mantenir el to groc que ja hi havia abans per mantenir la calidesa que aquest ofereix i, a més a més, per qüestions de salut –la llum blanca augmenta la producció de melatonina durant la nit, amb diverses conseqüències nocives–, per evitar la contaminació llumínica –el blanc es dispersa més a l’atmosfera– i perquè, també, el blanc atrau més els insectes.

El fet que tota la llum de la farola s’adrece cap a terra també implicarà dos efectes evidents: d’una banda, l’enlluernament tant a persones com a conductors es reduirà considerablement, però també es possible que hi haja alguna zona més fosca si la distància entre faroles és excessiva. Per eixe motiu, si és necessari, s’instal·laran faroles noves on facen falta.

Es pot obtindre més informació a la web de l’Ajuntament –www.lalcudia.com– i a les webs de l’Agència Energètica de la Ribera –www.aer-ribera.com– i del projecte –www.medzeroco2.eu–.

 

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here