Mesa pel Xúquer es concentra a València per reclamar el Pla d’Avingudes i la recuperació del riu

0
464
Concentració a València

Aquest dissabte Xúquer Viu i la Mesa pel Xúquer es varen concentrar a València per denunciar la paralització del Pla d’Avingudes i la recuperació del riu, per cridar l’atenció per l’estancament en l’elaboració del nou Pla de Conca i l’establiment dels cabals ecològics i en exigència del compliment de les condicions de la Unió Europea per al transvasament del Xúquer al Vinalopó. Prop d’un centenar de persones recolzaren aquesta concentració.

Han participat en la concentració: Alcaldes d’Albalat de la Ribera, Baptiste Ferrando, Corbera, Jordi Vicedo, i Riola, Manuel Anaya. President de la Mancomunitat de la Ribera Baixa, Baptiste Ferrando. Regidors de Cullera, Sueca, l’Alcúdia, Alzira, Alginet, Alzira, Polinyà, Albalat, Corbera… de PSOE, EUPV, Compromís i independents. Diputat Congrés, Joan Baldoví. Diputats Corts Valencianes, Lluís Torró i Juan Ponce.

També representants de CCOO (Consuelo Jarabo), Intersindical Valenciana (Vicent Mauri), Acció Ecologista Agró (William Colom), WWF (Natxo Serra), Fundació Nova Cultura de l’Aigua (Paco La Roca) i Xúquer Viu (Roger Pons, Graciela Ferrer, Paco Sanz…).

MANIFEST CONCENTRACIÓ MESA PEL XÚQUER

Ens concentrem hui 27 d’octubre a València, davant la Delegació de Govern, per denunciar la situació de paralització en la que es trobem els principals temes que afecten al Xúquer, el principal riu dels valencians i valencianes, i que per la seua connexió afecten igualment a la nostra zona humida més important: l’Albufera.

Fa pocs dies celebràrem el 30 aniversari de la fatal «pantanà» que assolà la Ribera. Denunciem la situació de paralització dels treballs relacionats amb el Pla de Prevenció d’Inundacions del Baix Xúquer, mitjançant el qual es plantejava recuperar espai fluvial per a protegir a les persones.  La Mesa de Participació –òrgan consultiu en el que participen totes les parts interessades per estudiar i consensuar punts de vista sobre les actuacions del Pla- no es reuneix des de desembre de 2011, encara que hi ha moltes qüestions pendents.  Denunciem l’anul·lació del projecte de protecció front avingudes a Albalat de la Ribera, que ja estava licitat i a punt d’adjudicar-se. Reivindiquem que la prevenció davant les avingudes ha de ser compatible amb la recuperació del riu i la seua restauració fluvial. Sols amb el respecte al riu i als seus ecosistemes hi haurà una vertadera protecció per a les persones i els bens. Per això denunciem l’estat d’abandonament actual del riu, ple de canyes i espècies invasores, i reivindiquem la recuperació del bosc de ribera que ajuda a millorar la gestió de les  crescudes.

Denunciem l’estancament en el procés d’elaboració del nou Pla Hidrològic del Xúquer, element fonamental en la gestió de l’aigua, que hauria d’haver-se aprovat a desembre de 2009 -d’acord amb la Directiva Marc de l’Aigua. Recentment el Tribunal de Justícia Europeu ha condemnat a Espanya per aquest incompliment, en esta i altres conques. Però, la nostra demarcació és la més endarrerida de totes. Porta més de tres anys de retràs en l’elaboració del nou Pla Hidrològic de Conca i, el procés de planificació es troba paralitzat, igual que el procés de participació pública. Mentre el deteriorament ambiental del Xúquer i de l’Albufera avança a marxes forçades. Continuem sense cabals ecològics, continua la sobreexplotació dels aqüífers i dels ecosistemes aquàtics. I continua sense complir-se la Directiva Marc de l’Aigua.

També volem denunciar la situació del transvasament Xúquer-Vinalopó i exigim el compliment de les condicions ambientals vinculades al finançament europeu, entre les que destaquen: la fixació i respecte de cabals ecològics al Xúquer, l’aprovació d’unes normes d’explotació per garantir els drets dels usuaris de la conca cedent així com el no deteriorament del Xúquer i el seu estuari, garantir les aportacions a l’Albufera i el seu estat ecològic, la reversió de la sobreexplotació dels aqüífers de la Manxa Oriental i del Vinalopó i l’aplicació de la Directiva Marc de l’Aigua, entre d’altres. El recent desembasament de 5 hm3 d’aigua del Xúquer des de la bassa de San Diego a Villena, punt final del transvasament, no s’ha de tornar a produir mentre aquestes condicions no estiguen escrupolosament complides.

Volem recordar que el Xúquer és un riu sobreexplotat, sense cabal ecològic, que no pot donar més de sí, ja que es troba al límit de les seu deteriorament irreversible. Els nostres recursos hídrics són cada vegada més escassos i els espais d’aigua estan sotmesos a pressions i demandes insostenibles.

No hi ha temps que perdre per abordar de manera definitiva el Pla d’Avingudes amb la recuperació fluvial, no hi ha temps que perdre per abordar la planificació hidrogràfica i donar compliment a la Directiva Marc de l’Aigua que fixa com a objectiu el bon estat ecològic de les nostres masses d’aigua per al 2015. Les condicions fixades per la Unió Europea en 2006 per al transvasament han de ser complides sense excepció.

Des de la Mesa pel Xúquer, integrada per alcaldes i regidors de distints partits, regants, grups ecologistes, sindicats, organitzacions agràries, Xúquer Viu i distintes organitzacions ciutadanes fem una crida a la mobilització en defensa del Xúquer i de l’Albufera.

– PREVENCIÓ I RECUPERACIÓ URGEN DAVANT LES RIUADES!

– NO A LA SOBREEXPLOTACIÓ DEL XÚQUER!

– PER UN NOU PLA DE CONCA! CABALS ECOLÒGICS JA!

– VISCA EL XÚQUER I L’ALBUFERA VIUS!

MESA PEL XÚQUER 27 D’OCTUBRE DE 2012

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here