La rehabilitació de la Casa Blava d’Alzira acabarà a finals de juliol per a convertir-se en un referent hostaler i històric de la Ribera

4
162

 

Sostre de l’ultima planta

«Cuando los rayos del sol naciente le despertaron por la mañana en el vagón -venía de Madrid Rafael Brull en el tren- lo primero que vió antes de abrir los ojos fue un huerto de naranjos a la orilla del Júcar y una casa pintada de azul, la misma que asomaba ahora, a lo lejos, entre las redondas copas de follaje, allá en la ribera del río». Així feia referència Blasco Ibáñez a la Casa Blava d’Alzira al principi de la seua novel·la ‘Entre naranjos’, que es desenvolupa en la capital de la Ribera Alta.

Riberaexpress, acompanyat pel director arquitecte de les obres de rehabilitació, Jorge Gimeno, va poder comprovar esta setmana l’estat d’execució del projecte, que segons el tècnic estarà acabat a la fi de juliol.
Després de la rehabilitació aquest edifici modernista es convertirà en un hotel i restaurant que recordarà  la figura de l’universal novel·lista valencià.
Encara que no està plenament identificat que siga este edifici al que fa referència l’autor, la tradició ho situa en la zona de Tulell, en l’anomenat Hort de Sara.
Esta casona del segle XIX es trobava en un estat de ruïna, però amb la injecció d’un milió d’euros que han aportat la Conselleria de Turisme (712.00 euros) i l’Ajuntament d’Alzira (la resta), en uns mesos el que era un hort abandonat es convertirà en un referent de turisme que servirà, a més de per a recuperar el patrimoni històric de la ciutat i per a recordar la importància que va tenir per a Blasco Ibáñez diferents referents de la ciutat d’Alzira en la seua novel·la ‘Entre naranjos’.
Respectar l’originalitat
L’arquitecte Jorge Gimeno va explicar que s’ha tractat de «respectar» la volumetria i les formes de l’edifici, en la mesura del possible, és a dir recuperar amb materials originals este hort».
Gimeno tambén va explicar que l’edifici principal «conservarà l’originalitat», encara que l’ús serà diferent. Així en la planta baixa encara es pot comprovar l’entrada de carros amb els carrils de silleria, tambié hi haurà una habitació, una cafeteria-restaurant i un pati on es podran celebrar actuacions o activitats.
En la primera planta hauran cinc habtiaciones i l’última «decidirem restaurar-la tal com estava sanejant les bigues de fusta i deixant un vestigi del que era el colomer. La cuberta de la Casa Blava és molt significativa». Esta última planta es destinarà per a usos múltiples.
El que va voler recalcar el tècnic és que s’ha procurat «enfocar» les vistes de la casa cap al que és la zona lúdica de Tulell (poliesportiu). Cal recordar que en esta zona també es troba la Universitat Catòlica i el solar on es construirà l’Audirori.
Tal com va avançar l’alcaldessa Elena Bastidas el dia de la col·locació de la primera pedra de la restuaració, una vegada acabada l’obra l’hotel serà explotat per una concessionària.

Riberaexpress va poder comprovar la cura i la meticulositat amb la qual ha treballat l’equip de Jorge Gimeno per a recuperar aquest edifici, patrimoni dels alzirenys. És un molt bon treball que podran comprovar visitants i veïns.

4 Comentarios

  1. Precioso, está quedando precioso, aunque desde mi punto de vista desentona mucho el «vallado tipo colegio» del recinto, para aprovechar el mismo y que quedará bonito deberían plantarse unas enredaderas que recubriesen el vallado, personalmente la más apropiada es la de flores rojas que se enreda a la valla, la cual es de hoja caduca y en invierno se vería desde fuera bastante el recinto, pero en verano resaltaría mucho y quedaría muy bien estéticamente.

  2. Supongo que este artículo lo ha redactado Xavi Pérez, un gran periodista. Enhorabuena por el tratamiento de la noticia. Fue una injusticia que a Xavi lo despidieran de Las Provincias después de tantos años. Mucha suerte y felicidades por hacernos sentir alcireños con este artículo. AMUNT CACAU!!!

  3. Per a mi la construcció a Tulell, partida on esta ubicat l’hort anomenat també com l’hort de Marti, al qual fa referència l’article, hauria de ser una construcció en horitzontal i no en vertical com està projectat, és a dir com una zona residencial amb cases de màxim 3 altures amb moltes zones verdes recreatives per a la ciutadania. Alzira no és Manhattan!

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here